Изоставена селска фабрика във Видинско стана соларен парк на ЧЕЗ

Слънчева електроцентрала, изградена на мястото на изоставена дървопреработвателна фабрика във видинското село Гара Орешец, откри в четвъртък чешката компания ЧЕЗ, която снабдява с електроенергия Западна България.

Във фотоволтаичното съоръжение, което заема 100 ска и е с инсталирана мощност от близо 5 мегавата, са вложени 10 млн. евро, а проектът е реализиран само за три месеца от германската компания "Солеа" под управлението на "Континентал уинд партнърс".

 

По предварителни изчисления през следващите 15 години електроцентралата ще произвежда по 5762 мегаватчаса "зелена" енергия годишно, с които може да се осигури електрозахранване за 3840 домакинства.

 

Освен в централата ЧЕЗ инвестира и над 150 хил. лева в рехабилитация на мрежата и съществуващата подстанция в района. Новото съоръжение ще спестява около 6900 тона въглеродни емисии годишно, съобщават от дружеството.

 

"Като компания, която съзнава своята отговорност към българското общество и икономиката, ние имаме желание и готовност и за други големи инвестиции, които ще допринесат за подобряване на състоянието на българската енергетика и за диверсифициране на енергийните доставки. Нашият проект е една, макар и малка, стъпка към постигане на целите на страната за 16% дял на енергията от ВЕИ в общото крайно потребление до 2020 година", заяви при откриването на соларния парк Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

 

Централата във видинската община Димово е първата инвестиция на ЧЕЗ във възобновяеми енергийни източници в България. Тя е осъществена в рамките на поетия при приватизацията на ТЕЦ "Варна" ангажимент на чешката компания да вложи общо 40 млн. евро в проекти за зелена енергия в страната.

 

"Избрахме да инвестираме в един от най-бедните райони на ЕС, защото вярваме в потенциала на местната икономика. Надявам се скоро и други компании да последват нашия пример. Разработването на подобни иновативни проекти в бедни райони оказва двоен положителен ефект - от една страна, те помагат за опазване на околната среда, а от друга могат да повишат инвестиционния рейтинг на общината," каза Петър Баран, главен оперативен директор на "ЧЕЗ България".

Споделяне

Още от Бизнес