Изоставени от "Фючър енерджи" клиенти временно отиват на регулирания пазар за ток

Изоставени от "Фючър енерджи" клиенти временно отиват на регулирания пазар за ток

Част от клиентите на търговеца на ток "Фючър енерджи", който в началото на декември поиска спешно да бъде свален от свободната търговия с електроенергия заради финансови проблеми, ще получат правото да се върнат временно на регулирания пазар. Това предвижда форсмажорна поправка в правилата за търговия с електрическа енергия, направена от Комисията за енергийно  и водно регулиране (КЕВР), която ще важи само за този казус и за определен период от време, съобщи пред журналисти във вторник Иван Иванов, председател на регулатора.

Миналата седмица стана ясно, че около 5 хиляди клиенти на "Фючър енерджи" остават без доставчик, заради което според нормативните правила минават към т.нар. доставчик от последна инстанция, какъвто са електроснебдителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про4, както и държавната НЕК. Тези аварийни доставки обаче са поне 50 процента по-скъпи от цените на регулирания пазар, където тарифите се определят от КЕВР. Нормативно останалите без доставчик клиенти имаха срок до 10 число на следващия месец да си избират нов търговец или автоматично отиват към доставчик от последна инстанция.

Отпадането на "Фючър енерджи" от пазара отвори празноти в правилата за търговия с ток, заради което сега КЕВР се налага да прави промени.

Форсмажорната корекция предвижда клиентите на "Фючър енерджи“да си изберат нов доставчик до края на декември, а ако не успеят, ще бъдат връщани служебно на регулирания пазар.

Това обаче ще се отнася само за домакинствата и фирмите на ниско напрежение, но не и ползващите ток на средно напрежение клиенти, уточни Иванов. Освен това защитната мярка ще важи само до края на април 2018 г.
 
Комисията ще търси устойчиво решение на подобни казуси и в началото на следващата година ще предложи промяна в правилата за търговия с ток, така че да се уредят генерално процедурите при такива случаи, каза Иванов.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?