Изпаднал в немилост и лишен от кеш, Банън се разкая за думите си срещу Тръмп

Стивън Банън

Привържениците на президента Донлад Тръмп предприеха агресивни действия в неделя срещу разкритията в нова книга, в която някои от най-близките съветници на Тръмп твърдят, че той е нестабилен и неподготвен за заеманата длъжност. В същото време Стивън Банън, бивш стратег на Белия дом и бивш шеф на предизборния щаб на президента, който е източник на едни от най-взривоопасните разкрития в книгата, излезе с поразително разкаяние, съобщи "Ню Йорк таймс".

Президентският съветник Стивън Милър, който работеше съвместно с Банън, го описа саркастично като фукльо, а книгата на Майкъл Улф "Огън и ярост: Белият дом на Тръмп отвътре" (Fire and Fury: Inside the Trump White House) окачестви като измислица.

Книгата на бившия коментатор от "Гардиън" е базирана на над 200 интервюта със самия Тръмп, с близкото му обкръжение, с високопоставени политици и представители на Белия дом.

Малко след острите нападки от страна на Милър се появи и необичайно за стила на Банън покаяние във вид на дълго изявление. В последната седмица Банън се оказа в изолация от политическите си съюзници от Републиканската партия и отрязан от финансовите си покровители. Пет дни след като медии цитираха откъси от книгата, в които той критикува президента и най-големия му син, Банън се обръща на 180 градуса, заявявайки, че Доналд Тръмп младши е "и патриот, и добър човек".

В книгата той е цитиран да казва, че смята за "предателска" и "непатриотична" скандалната среща на Доналд Тръмп младши, зетя на Тръмп Джаред Къшнър и Пол Манафорд с руснаци, предлагащи злепоставяща информация за Хилари Клинтън, през юни 2016 г. в "Тръмп тауър".

В изявлението си, направено в неделя, той пояснява, че определението му "предателска" се отнасяло не за сина на президента, а за Пол Манафорт, който оглавяваше предизборния щаб на Тръмп преди да бъде заменен от Банън.

По думите му Манафорт, като "специалист по предизборни кампании, притежаващ опит и знания за това как действат руснаците", е "трябвало да е наясно, че те са двулични, коварни и не са наши приятели".

Банън нарече "недоразумение" въпросните пасажи от книгата "Огън и ярост", а по повод повдигнатите обвинения срещу Манафорт в рамките на разследването за руска намеса в изборите в САЩ, коментира, че "това разследване е лов на вещици".

Банън изказа съжаление, че е забавил своята реакция на "неточното съобщение относно Доналд Младши, което е отклонило вниманието от историческите постижения на президента".

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че Банън не е известен като човек на самокритиката и възприема извиненията като признак на слабост. В писменото си изявление той всъщност никъде не казва, че съжалява. Но обратът на събитията представлява смайващ обрат на съдбата за човек, който навремето работеше като стратегически съветник толкова автономно в Белия дом, че бе подчинен единствено на президента. Сега той подчертава своята преданост към Тръмп, заявявайки: "Моята подкрепа подкрепа за президента и програмата му е все така непоколебима".

Междувременно колективният опит за защита на Тръмп допълнително привлече внимание към извода в книгата, че президентът е умствено непригоден за заеманата длъжност. Това става в момент, когато Тръмп навлиза в критичен период от мандата си и се стреми да прокара важни закони.

В неделя Тръмп се върна от Кемп Дейвид, където проведе срещи с лидерите на републиканците в Конгреса, с представители на правителството и висши съветници от Белия дом, на които бяха определени приоритетите за годината. След първоначалното си съобщение в Туитър, в което говори за политиките си по отношение на сигурността, за опиоидната епидемия, за инфраструктурата и статута на младите мигранти без документи, Тръмп се присъедини към офанзивата срещу книгата и медиите, които публикуват части от нея и я коментират.

"Трябваше да се примиря с Фалшивите новини още от първия ден, в който обявих, че ще се кандидатирам за президент", написа той. "Сега трябва да се примиря с Фалшива Книга, написана от напълно дискредитиран автор", допълва той.

Самият Банън се превърна в мишена на осмиване от страна на Тръмп, който миналата седмица го нарече "калния Стив" и заяви, че той е имал далеч по-маловажна роля за историческата му победа, отколкото си приписвал.

Старшият политически съветник на президента Стив Милър обаче заяви в неделя пред СиЕнЕн, че коментарите на Банън в книгата "нямат връзка с реалността", че са "отмъстителни" и "гротескни".

В седмицата, когато понасяше едно унижение след друго, тези думи вероятно са засегнали най-силно Банън, който се смяташе за революционер, решен да взриви статуквото в Републиканската партия.

Белият дом обаче като че ли не прояви склонност за прости на Банън, отбелязва "Вашингтон пост".

Според приближен на Банън вчерашното му изявление цели не само помирение с президента, но и да противостои на вълната от оттеглящи се поддръжници на Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?