Изпълкомът на МОК препоръча изхвърлянето на Славков

Изпълнителният комитет на Международния олимпийски комитет (МОК) препоръча изхвърлянето на Иван Славков, съобщи Агенция "Ройтерс". Затова са гласували единодушно всички 15 членове. "Решихме Славков да остане със замразено членство до сесията в Сингапур през юли 2005 г.", заяви шефът на МОК Жак Рох.

Правата на Иван Славков бяха временно отнети седмица преди началото на Олимпиадата в Атина през август т.г., когато му бе отнета и акредитацията за игрите. Той беше обвинен в опетняване репутацията на олимпийското движение след като ББС излъчи филм, в който Славков е заснет със скрита камера и пред дегизирани като бизнесмени журналисти да дава съгласие за подкуп във връзка с домакинството на Лондон за Олимпиадата през 2012 г.

Б.Борисов подкрепя ползването на скрита камера при медийно разследване на корупция

Главният секретар на МВР ген.Бойко Борисов подкрепи необходимостта от законова промяна, която да разреши легално на журналистите да ползват скрит микрофон или скрита камера при разследването на случаи с голяма обществена значимост. Коментарът на Борисов бе по време на посещението му в Русе, по повод случая с румънския журналист Джордже Бухнич. Колегата от северната ни съседка бе задържан на граничния пункт на Дунав мост и обвинен от прокуратурата в шпионаж, защото е използвал скрита камера, правейки репортаж за корупцията на митницата.

още

Българската прокуратура образува предварително производство срещу авторите на филма за използване на скрита камера и за подкана към подкуп. Журналистите от ББС обясниха, че последното обвинение е несъстоятелно, тъй като никога не са имали намерение да дават рушвет на Славков.

Прокуратурата и до този момент не се е самосезирала за изявите на Славков, въпреки че филмът "Да купиш игрите" бе излъчен и по БНТ.

В петък, след като Изпълкомът на МОК обяви решението си, лидерът на Демократи за силна България Иван Костов заяви, че очаква българската прокуратура сега да погне и МОК.

Заради филма на ББС четирима спортни агенти, които заявиха, че могат да осигурят гласове, бяха обявени от МОК за персона нон грата. По-късно Славков заяви, че се е съгласил на срещата с фиктивните бизнесмени само защото е помислил, че това е истински опит за корупция на процеса на избиране на град-домакин и искал по-късно да разобличи подобни прояви.

Славков трябва да бъде отстранен и от БОК

На пресконференция в Лозана председателят на МОК Жак Рох заяви в петък, че Славков е опетнил името на МОК и не се е съобразил с Хартата на комитета. Рох поясни, че ако Славков бъде изключен окончателно, той няма да има правото да продължи да бъде председател на Българския олимпийски комитет (БОК).

Жак Рох: "Тази сутрин Изпълкомът имаше работа с много сериозен и тежък проблем. Беше взето ясно и категорично решение. Както казах преди в Атина, ще показваме нулева толерантност към нарушителите на морала в МОК. И днешното решение потвърди тази позиция".

Бившият зет на Тодор Живков, известен в родината си като Батето, обаче получи подкрепа от БОК. Той е шеф и на Българския футболен съюз, където, въпреки силните му позиции, вероятно също ще се наложи да бъде отстранен.

Българската държава в лицето на спортния министър Васил Иванов - Лучано и на всички институции също се опитаха да защитят Славков, като никой не постави въпроса за злепоставянето на международния авторитет на страната.

Призив за незабавна оставка на Славков от всички заемани постове имаше само от партия Демократи за силна България( ДСБ), която освен това поиска президентът да му отнеме и ордена "Стара планина" - първа степен, с която го награди по - рано.

В петък министърът на спорта не коментира развитието на случая с Иван Славков.

Олимпийският шампион по троен скок и настоящ депутат от СДС Христо Марков призова Славков да се оттегли от ръководните постове, които заема - президент на БОК и президент на футболния съюз.

Ако искрено желае да помогне на българския спорт, Славков трябва да подаде оставка, олимпийската харта го задължава да стори това, заяви Марков, цитиран от пресцентъра на СДС.

Споделяне

Още от България