Пламен Орешарски:

Изпълнението на бюджета не вдъхва оптимизъм за допълнителни разходи

Използването на приходните агенции за натиск върху фирмите ще бъде преустановено

Пламен Орешарски, сн. БГНЕС

Изпълнението на бюджета не вдъхва оптимизъм, че можем да предприемем допълнителни разходи. Това заяви в неделя министър-председателят Пламен Орешарски, но все пак уточни, че се работи за допълнителни мерки за посрещане на зимата от най-уязвимите социални групи.

По темата за ревизия на наследството от предишното управление пред БНР той каза, че е добре да се види на какво стъпва новото правителство, за да може да върви напред.

"Предната седмица говорихме с министрите и възложих много неща. Една от задачите е да видят как върви изпълнението на бюджетите на всяко министерство, а министърът на финансите на цялостния бюджет. Ще се опитам през следващата седмица да направя обобщение както по сектори, така и цялостно, за да знае обществеността откъде тръгваме и какво бихме могли да свършим в краткосрочен план”, каза Орешарски.

Попитан за работата на приходните агенции, той каза, че там "сигурно ще има нови назначения”, но подчерта, че по–важното е да се установи и промени стилът на работа в Националната агенция по приходите и Агенция "Митници".

"Имам сериозни забележки, необходим е по–друг стил и двете агенции не бива да се използват за други цели. Често те бяха използвани за натиск върху фирмите с не много ясни мотиви. Това ще го преустановим. Ще преустановим практиката за повсеместни ревизии за щяло и не щяло” каза Орешарски и увери, че нелоялните данъкоплатци ще продължат да изпитват натиск, а по отношение на акцизите дори мерките ще бъдат засилени. Ще бъде засилен дистанционният контрол в работата на отделите, които изследват риска.

Казаното за приходите агенции важи "на квадрат" за МВР, каза Орешарски и увери, че разчита много на министър Цветлин Йовчев да реформира системата.

Предстои освен това да се идентифицират най–тесните места, които затрудняват стопанската активност, местата, където гражданите изпитват трудност при изпълнението на административните услуги.

Премиерът обеща да бъде направено всичко възможно да задържане цената на тока.

"За мен е по–важно да се реализира известно ребалансиране вътре в енергетиката. Мини "Марица Изток" е част от проблемите в енергетиката. Ще търсим решението така, че миньорите да не останат без работа”, каза Пламен Орешарски.

Той декларира, че не е привърженик на заемане на средства, за да се повишат доходите.

"Това е много временна мярка и може да ни изиграе лоша шега. Заеми струва да се вземат за продуктивни инвестиции и сигурно още тая година ще видим възможностите да привлечем ресурси за банката за развитие, така че да активизираме нейната дейност. А що се касае до бюджета, ако не успеем да се съберем в дефицита, който е гласуван по закона, ние ще продължим, може би и ще актуализираме, но засега все още не бих искал още твърд отговор да давам”, обясни Орешарски.

Той каза, че очаква вероятно през следващата седмица посещение на руски заместник-министър, който да внесе повече яснота за руската позиция по бъдещето на АЕЦ "Белене". Руската страна била отложила внасянето на нов иск срещу България, а вече внесеният е "неприятен, базиран на договор, който по-скоро не изпълняваме".

"На този етап нямам притеснения за парламентарния гръб на правителството. Имам увереност в подкрепата. Ще се отчитам пред парламента и политическите сили, ще съгласувам приоритетите”, отговори Пламен Орешарски на въпрос за политическата подкрепа за правителството.

"Давам си сметка, че не сто дни, а ми се струва даже, че нямам и десет дни толеранс”, каза премиерът и се обяви срещу прибързаните решения, които нерядко са грешни.

Споделяне

Още по темата

Още от Вашите видеоновини

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?