Изпълнителният директор на Фолксваген няма да подава оставка

Изпълнителният директор на Фолксваген няма да подава оставка

Изпълнителният директор на Фолксваген няма да подава оставка. Това каза самият той в официално изявление на фона на скандала за технологична измама В САЩ, който срина акциите на компанията.

Директорът на автомобилния гигант е под огромен натиск да напусне поста си, след като американски експерти уличиха компанията в умишлено скриване на вредните емисии на редица модели Фолксваген, произведени след 2008 година. Вместо да подаде оставка, той поднесе извинения.

“Манипулации във Фолксваген не бива да се случват никога повече. Дами и господа, милиони хора по света се доверяват на нашите коли и технологии. Безкрайно съжалявам, че предадохме вашето доверие”, каза Мартин Винтеркорн.

Скандалът избухна заради устройство, което разпознава, кога колата е подложена на тест и отделя по-малко вредни емисии. Американските експерти обаче засекли, че при реална експлоатация, автомобилите на Фолксваген отделяли вредни вещества между 10 и 40 пъти над нормите.

“Ситуацията е много сложна и сега е необходима пълна прозрачност, за да разберем, какво се е случило. Министърът на транспорта е изцяло ангажиран с темата, за да получим фактите възможно най-скоро”, заяви германският канцлерът Ангела Меркел.

Компанията е застрашена от 18 милиарда долара глоба, а акциите и се сринаха със 17 процента.

Редица държави започват собствени проверки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?