Изпълнителят на АЕЦ ”Белене” пусна облигационен заем за проектите си извън Русия

Руската компания „Атомстройекспорт”, с която НЕК има подписан договор за строежа на АЕЦ „Белене”, пусна първвия си облигацонен заем за 1.5 млрд. рубли за финансиране на проектите ѝ извън Русия, съобщиха от дружеството в неделя. Организатор на заема, представен на 24 май, е инвестиционната група „Руски фондове” Облигациите ще се предлагат на борсата при аукционен режим свободно впродължение на четири години. Планира се привлечените по този начин средства да бъдат насочени към финансиране на проектите на „Атомстройекспорт” извън Русия. Сред тях освен българската АЕЦ „Белене” са ядрени централи в Иран, Китай и Индия.

Президентът на компанията Сергегй Шматко посочи, че от страна на инвеститорите се забелязва повишен интерес, който е показателен за формирането на положителен имидж и стабилна репутация на „Атомстройекспорт”.

„С прилагането на нови инструменти на финансиране се променя коренно ситуацията в отрасъла, който дълго време оставаше затворен”, отбеляза Константин Бейрит, член на ръководството на инвестиционната група „Руски фондове”.

Споделяне

Още от Бизнес