Изпили сме милиард бутилки бира през 2005 г.

Изпили сме милиард бутилки бира през 2005 г.

Един милиард бутилки бира са изпили българите през миналата година, сочат данни на Съюза на пивоварите в България, оповестени след общото събрание на организацията в четвъртък.

Отчетените продажби са за 4 224 951 хектолитра пиво, което представлява ръст от 9 801 хектолитра или процент повече от предходната година, като прогнозите са за обща консумация на 5 млн. хектолитра през миналата година. Износът е символичен - близо 20 000 хл., съобщи Владимир Иванов, председател на Съюза на пивоварите в България.

Слабият ръст в потреблението е заради лошото време през предходната година, което се е отразило зле върху продажбите отчитат пивоварите. Най-големият проблем пред тях е сезонността на консумацията в България, която зависи пряко от метеорологичните условия. Освен това заради силната конкуренция цените на кехлибарената течност остават ниски.

Над 73 млн. лева са инвестициите за модернизация на бранша през 2005 г., каза още Иванов. Най-много вложения през годината е направила "Карлсберг - България" - 32 млн. лв, следвана от "Каменица" АД - 15 млн. лв., "Загорка" АД - с 13,5 млн. лв, "Болярка" - 8 млн. лв и др.

Характерно за бирената ни промишленост, са свръхкапацитетът ѝ и поддържането на високо качество на пивото, което не рядко е по-високо и от европейското, посочи Иванов. Той уточни, че у нас се произвежда богат асортимент от 60 български марки светло и тъмно пиво и 6 лицензни марки, като две от тях са на пазара от 2005 г.

Споделяне

Още от Бизнес