Изписаха Берлускони от болницата в Милано

Италианският премиер Силвио Берлускони беше изписан в четвъртък от болницата в Милано, предадоха световните агенции. Той бе с превръзка на носа и устата си докато напускаше болницата Сан Рафаеле. При потеглянето си Берлускони помаха на репортерите зад затъмнения прозорец на лимузината си.

Берлускони бе ранен в неделя вечерта от психично болен, който го удари със статуетка от метал и мрамор, копие на Миланската катедрала.

Малко след изписването си Берлускони призова в изявление до медиите за диалог и за успокояване на политическия климат.

"От тези дни ще запомня две неща - омразата на някои и обичта на толкова много италианци", заявява Берлускони, призовавайки за "началото на нова ера на диалог".

"Ако след случилото се бъде осъзната по-ясно необходимостта от по-умерен, по-почтен език в италианската политика, то изтърпяната болката няма да е била напразна", заяви италианският премиер.

Той каза още, че е решил да върви още по-енергично и решително напред по пътя на свободата и да продължи реформите, за които настояват италианците.

"Дължим го на народа си, дължим го на нашата демокрация, в която не може надмощие да взема нито насилието с камъни, нито по-лошо - словесното насилие", посочи Берлускони.

Според италианската агенция АНСА премиерът може да продължи лечението си в зад граница и по-специално в клиниката "Арс Медика" в градчето Гравезано в Швейцария.

Берлускони вече е бил пациент в тази клиника, където през 2003 г. му бе направена пластична операция.

Лекарите на италианския премиер казаха по-рано, че той се храни трудно и трябва да ограничи работната си програма за две седмици.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?