Изписването на калориите на храните върху етикетите става задължително

Изписването на калориите на храните върху етикетите става задължително

Производителите на хранителни продукти вече ще са длъжни да изписват върху етикетите им колко калорични са те. От сряда влиза в сила европейският регламент, изискващ поставянето на такава информация върху опаковките на храните.

Тя трябва да бъде изразена в килоджаули и килокалории (kJ/kcal). Задължително на етикета се обявяват и количеството на мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол.

Допълнително може да се посочва количеството на едно или повече от веществата мононенаситени или полиненаситени мастни киселини, полиоли, скорбяла, влакнини, витамини или минерали. Данните за хранителната стойност трябва да се включват в основното зрително поле на опаковката, със съответния шрифт. Те се представят заедно в ясен формат, в таблична форма, с подравнени номера, ако пространството го позволява.

Хранителната стойност се декларира в грамове за 100 г или в 100 мл храна. Може да бъде посочена и като процент от референтните количества за прием в 100 г или 100 мл.

Според конкретния случай обявените стойности са средни стойности. Те са основани на анализ на храната, който е извършен от производителя или изчисление според известните и общоприети данни. Средната стойност трябва най-точно да представя количеството хранително вещество, съдържащо се в дадена храна и да е съобразена със сезонните колебания, начини на консумация и други фактори, които могат да предизвикат колебания в действителната стойност.

Храните, които са произведени преди 14 декември 2016 година могат да бъдат реализирани, ако са в срок на годност. Ь

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?