Изпитанията на оксфордската ваксина срещу Covid-19 спряха заради страничен ефект

Изпитанията на оксфордската ваксина срещу Covid-19 спряха заради страничен ефект

Британско-шведската фармацевтична компания "Астра Зенека" спря третата фаза на изпитанията в Съединените щати на ваксината срещу коронавирус, която разработва. Причината - страничен ефект, появил се при един от пациентите.

Не ясно за какъв страничен ефект става дума, но пациентът ще се възстанови, пише американския медицински сайт "Стат", който първи разпространи информацията.

Спирането на изпитанията на ваксината срещу Covid-19 е "рутинно действие, което се изисква, когато се появи потенциално необяснима болест при проучванията", уточни представител на компанията, цитиран от "Стат".

По думите му "паузата във ваксинациите" ще даде възможност за "анализ на данните за сигурност от независима комисия". Но най-вероятно ще се отрази и на графика за разработването на ваксината, допълват от Франс прес.

"Астра Зенека" е индустриалният партньор на Оксфордския университет и тяхната ваксина е един от най-напредналите западни проекти, тестван върху десетки хиляди доброволци в Обединеното кралство, Бразилия, Южна Африка и САЩ.

Тя е в последната трета фаза на разработка, при която трябва да се установят нейната сигурност и ефикасност.

Лабораторията вече сключи предварителни договори за продажба на стотици милиони дози в редица страни, ако ваксината ѝ се докаже като ефективна.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?