Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Изпитът по български за гимназия вече ще е и върху произведения от VІ клас

Външното оценяване в края на Х клас - тест и създаване на кратък текст

0 коментара
Изпитът по български за гимназия вече ще е и върху произведения от VІ клас

Задължителният изпит по български език и литература в края на VІІ клас, с който се кандидатства и за гимназия, вече ще е включва въпроси върху повече произведения. Препитването вече ще е върху творбите от програмата за VІ и VІІ клас, а не както до момента върху произведенията изучавани само в последната година от основното образование.

Това става ясно от модела на национално външно оценяване по български език и литература за седмокласниците, публикуван от Министерството на образованието и науката. В него са посочени 20 произведения от български автори, изучавани в VІ и VІІ клас. За сравнение през миналата година творбите, върху които бяха изпитвани кандидат-гимназистите, бяха 12.

Въпросите по български език остават върху материала от V до VІІ клас, както беше и тази година. Същото важи и за другия задължителен изпит, с който се кандидатства в гимназиите – по математика.

Промяна във формата на изпита по български след VІІ клас няма. Задачите в него остават 26, а последната е създаване на текст - преразказ на непознат текст. Задачите на изпита по математика догодина обаче ще са 23, а не 25, какъвто беше броят им през тази година. Задачите с кратък свободен отговор ще са 2 вместо досегашните 5 (при тях само се посочва отговорът, но не и как ученикът е стигнал до него). С една повече ще са задачите с посочени варианти на верен отговор - 18 вместо 17. Задачите с подробен свободен отговор остават 3.

И за двата задължителни изпита учениците ще имат по 150 минути.

За първи път в края на предстоящата учебна година ще има задължително външно оценяване по български език и математика и за учениците, които завършват Х клас. Те могат да се явят и на две препитвания по желание – по чужд език и по информационни технологии. Резултатите от изпитите ще бъдат записани под формата на точки в документите за завършен първи гимназиален етап на учениците.

С оценките от задължителните изпити учениците от обединените училища, в които се учи до Х клас, ще кандидатстват за продължаване на образованието си в гимназия. Оценките от външното оценяване няма да фигурират в дипломата за завършено средно образование след ХІІ клас, с която се кандидатства за университет.

За първи път от тази година учениците реално могат да напуснат училище след завършването на Х клас, тъй като тогава стават на 16 години и образованието за тях вече не е задължително. С удостоверението за завършен първи гимназиален етап могат да работят, а ако решат, в бъдеще да се върнат в системата и да завършат и последните две години от средното образование. Само с тях младежите имат възможност да продължат образованието си в университет.

Български език - 90 минути, 23 задачи

Създаване на кратък текст ще е една от задачите в изпита по български език и литература, който е част от националното външно оценяване в Х клас. Той обаче няма да е познатото писане на есе, преразказ или интерпретативно съчинение, а съвсем кратка форма.

Текстът може да е резюме на научен, журналистически или на изучаван повествователен текст, заявление или CV.

Изпитът по български език и литература за национално външно оценяване в края на Х клас ще съдържа 23 задачи, които трябва да бъдат решени за 90 минути. От въпросите 14 ще са задачи с избираем отговор, 6 - с кратък свободен отговор. Ще има една задача за редактиране, 1 задача със свободен отговор от 4-5 изречения, които трябва да са теза или антитеза по даден проблем и 1 задача за създаване на текст.

Като пример за задача за изразяване на кратка теза са посочени следните въпроси:
1. Напишете теза в 4 - 5 изречения по следната тема за есе по морален проблем (интерпретиран в творбата на П. Р. Славейков "Изворът на Белоногата"): Изборът да отстояваш волята си.
2. Напишете теза в 4 - 5 изречения по следната тема за есе по граждански проблем: Българската национална идентичност в глобалния свят.

Примерът за задача за създаване на текст включва изискването да се напише и оформи заявление до директора на училището за явяване на изпит за повишаване на оценката по даден предмет.

От МОН посочват и произведенията, върху които ще са част от въпросите от изпита в края на Х клас.

17 въпроса по математика

Изпитът по математика в края на Х клас също ще продължи 90 минути За това време учениците ще трябва да решат 17 задачи. От тях 15 са с избираем отговор, а 2 със свободен отговор. По време на изпита може да се използва свитък с формули.

"Резултатът от НВО по математика в края на Х клас се вписва в удостоверението за завършен първи гимназиален етап и се изразява само с количествен показател – в брой точки, без да се приравнява към оценка", уточняват от министерството. Същото важи и за останалите изпити.

Изпитът по чужд език е с различно времетраене и трудност в зависимост от това кое ниво на владеене на езика трябва да покрива и оценява. Модулите обаче са еднакви - слушане и отговаряне на въпроси, четене, писане и говорене. Материалът, върху който ще е препитването, е изучаван от VІІІ до Х клас.

Тестът по информационни технологии включва решаване на тест за 30 минути и решаване на практическа задача – 60 минути. За оценяването се използвана софтуерна система, която генерира автоматично на случаен принцип варианти на тестовите задачи и на практическата задача.

Първият модул е тест с 20 задачи, от които 10 са с посочени четири отговора, от които един е верен, 5 с четири възможни отговора, от които два са верни и 5 задачи със свободен отговор.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.