Изпитите след VII клас вече няма да са на модули

Изпитите след VII клас вече няма да са на модули

Досегашните два модула на изпитите след VII клас се сливат в един общ, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в четвъртък.

Продължителността на изпита остава същата - 150 минути, съдържанието също няма да се променя.

По литература въпросите ще са върху произведения от VII клас, а не върху материала от основния курс. Отпадането на двата модула важи и за двата изпита - математика и български език.

До този момент изпитът след VІІ клас се провеждаше на два модула - задължителен и по желание. Първата част беше задължителна, тъй като с нея се провеждаше националното външно оценяване, а втората беше вход при кандидатстване в гимназия. Задачите от втория модул се решаваха само от децата, които искат да сменят училището с такова, което приема след VІІ клас.

Вълчев мотивира обединяването на двата модула с това, че всички ученици ще кандидатстват в профилирана или професионална гимназия.

Причината е, че основното образование вече приключва след VII, а не след VIII клас. Така всички ученици трябва да кандидатстват за гимназия, за да продължат образованието си.

За децата със специални образователни потребности ще бъдат дадени допълнителни 90 минути за изпита, както е и в момента.

При формирането на крайната оценка няма да има промени, каза още Вълчев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България