Изпитите за гимназиите догодина ще са месец по-късно

Ваканциите ще са с два дни по-малко, но учебната година започва от 17 септември

Изпитите за гимназиите догодина ще са месец по-късно

Изпитите след 7-и клас, с които се кандидатства за прием в гимназиите, догодина ще са с месец по-късно. Вместо в края на май, те ще бъдат насрочени за втората половина на юни. Класиранията ще са през юли.

Това предлага образователното министерство, което пусна за обществено обсъждане график на учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по провеждане на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за придобиване на професионална квалификация през следващата учебна година.

Следващата е първата година, в която по учебен план седмокласниците ще учат 36 учебни седмици, т.е. за тях учебните занятия ще приключат на 28 юни. За това се налага и изпитите за гимназиите да се изместят за по-късни дати. Тази година те бяха през май заедно с матурите за дванадесетокласниците.

За догодина се предвижда изпитът по български език след 7-и клас да е на 17 юни, а по математика - на 19 юни. Подаването на документите за участие в приема за гимназиите ще е от 3 до 5 юли 2019 г. Резултатите от първото класиране ще са ясни до 11 юли 2019 г., от второто класиране - до 18 юли, а обявяването на незаетите места след втори етап на класиране ще бъде на 23 юли.

Матурите за дванадесетокласниците остават на същите дати – по български език и литература ще е на 21 май, а по предмет по избор - на 23 май. Държавните зрелостни изпити по желание ще са в периода 28 - 31 май.
Втората сесия за матурите ще е в края на август и началото на септември.

Четвъртокласниците ще се явяват на външно оценяване на 9 май по "Човек и общество" и на 10 май по "Човекът и природата". Проверката на знанията по български език и литература е предвидена за 14 май, а по математика – за 16 май 2019 г.

Оценяването на дигиталните компетентности на учениците от 10-и клас ще се проведе в периода 10-14 юни 2019 г. Държавните изпити по теория на професията и специалността за придобиване степен на професионална квалификация се провеждат на три сесии – през януари, юни-юли и септември. Те са в зависимост от това, кога желаещите са придобили право да ги положат.

Четири са предвидените ваканции през следващата учебна година. Първата ще е от 1 до 4 ноември 2018 г. включително и ще е с ден по-кратка от миналата година.

По Коледа учениците ще почиват общо 11 дни – от 22 декември 2018 г. до 1 януари 2019 г. включително.

Междусрочната ваканция ще е от 2 до 5 февруари 2019 г., като вторият срок трябва да започне на 6 февруари.

През пролетта учениците от 1-и до 11-и клас ще почиват от 30 март до 7 април 2019 г. включително. За дванадесетокласниците пролетната ваканция е от 5 до 7 април. Тези ваканции са с ден по-кратки от тазгодишните. В същото време новата учебна година няма да започне на 15 септември, тъй като е събота, а два дни по-късно - на 17 септември.

Споделяне

Още от България