Изпитите за повечето специалности във ВУЗ са ненужни

Образователният министър Даниел Вълчев заяви пред журналисти в петък, че кандидатстудентският изпит отдавна е трябвало да остане само за онези специалности, към които има твърде голям интерес. Той лансира идеята предварителен подбор да има само за атрактивните специалности с тежка програма, а в останалите случаи приемът да е без изпит, след като бе помолен да коментира необходими ли са кандидатстудентски изпити при положение, че броят на завършващите е приблизително равен на броя на местата в университетите.

"Отпадането на кандидатстудентските изпити не трябва да се урежда със закон, академичните ръководства са достатъчно компетентни и могат сами да преценят дали трябва да има предварителен подбор за една или друга специалност", коментира Вълчев. По думите му повечето от тях се ориентират да няма кандидатстудентски изпити, но ако едно висше училище или специалност са много търсени, няма нищо лошо изпитите на този етап да останат.

"Трябва да се търси баланс между отпускането на входа на университетите и затягането на контрола на изхода", смята Вълчев.

Ден по-рано Софийският университет обяви, че е направил заявка пред МОН тази година приемът да се увеличи със 700 места. Миналата година най-големият ВУЗ не успя да попълни всички места в специалностите си и в няколко факултета обяви четвърто класиране. Според Вълчев обаче искането на ВУЗ-а е "напълно легитимно"

Според промените в Закона за висшето образование, всяко висше училище вече за трета година може да иска постепенно увеличение на приема в рамките на своя капацитет, определен от Националната агенция за оценяване и акредитация. Признатият капацитет на СУ е за малко над 26 000 места, а до миналата година броят на студентите беше около 21 000.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?