Изпитите за шофьорска книжка ще се записват с камера

Транспортното министерство и школите за авто-мото подготовка са постигнали съгласие теоретичният и практическият изпит за шофьорска книжка да се записват с камера, съобщи в понеделник заместник-министърът на транспорта Камен Кичев. Идеята ще залегне като промяна в Закона за движение по пътищата.

По време на практическия изпит служителят на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА), който провежда изпита, ще носи камера със себе си.

Няма да се иска от частните центрове, които провеждат практически изпити да закупуват камери, освен ако не желаят. Центровете за теоретични изпити обаче, ще са задължени да се оборудват със записващи устройства. Ако не желаят да го направят, могат да изпращат курсантите си в регионалните центрове на ИААА, обясни Кичев.

Монтирането на камери в тези школи ще струва около 300 000 лева по изчисления на транспортното министерство. Заместник-министър Камен Кичев заяви, че тези средства са осигурени. Държавната такса за явяване на теоретичен изпит обаче няма да се променя и ще продължи да бъде 10 лева.

Все още се дискутира идеята учебните коли да бъдат оборудвани със записващо GPS устройство, така че да се следи не само изпита, но и курса на обучение.

Промените се очаква да влязат в сила до 3 месеца. Тяхната цел е да се пресекат незаконните практики и сивата икономика в издаването на шофьорски книжки, каза Кичев.

Споделяне

Още от България