Изпитите за ВУЗ и изход от гимназия няма да се променят тази година

Тодор Танев, сн. БГНЕС

"Искам да успокоя всички, че не искам повече изпити. Тази година остават същите начини за влизане във висшите учебни заведения и за излизане от средното образование", каза министърът на образованието Тодор Танев пред Нова телевизия в неделя.

Преди дни той се обяви за това в университет да се влиза с изпит, който да оцунява мисленето на бъдещите висшисти, а не назубрените от тях знания https://www.mediapool.bg/v-universitet-da-se-vliza-s-test-otsenyavasht-misleneto-a-ne-nazubrenoto-news230514.html

Сега той посочи, че предстои обсъждане на системата за влизане в университетите, но защити тезата си, че трябва да се мисли за общ изпит по мислене, какъвто има в англосаксонската образователна система. Танев уточни, че вероятно новият начин за проверка на знанията ще се въведе пробно в някои вузове.

Промяната се налага, заради предстоящото финансиране на реформата в образованието по оперативната програма за наука и образование, обясни просветният министър. "Програмата иска да се финансира само качеството, трябва да осигурим качествени влизащи и преподаващи", каза той.

Танов изрази също така мнението си, че университетите в страната са твърде много. "Ще се опитаме леко, по тяхно желание, да намалим броя на университетите. Вероятно и самите те ще предприемат сливания, за да кандидатстват за финансиране", каза министърът.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?