Изплашени от трудовите проверки, шефове крият служители в хладилници и асансьори

Заради масираните проверки на трудовите инспектори в последните седмици работодатели са прибегнали до различни "нестандартни подходи", за да укрият нередностите във фирмите си. Това съобщиха в четвъртък от Главната инспекция по труда (ГИТ).

Масова практика била например по документи да се води четиричасов работен ден, а служителите да работят осем или повече часове. Много от работодателите се държали грубо при проверките или пък охраната отказвала да пусне инспекторите. Най-фрапиращите случаи обаче са свързани с укриването на работници.

Директорката на инспекцията Румяна Михайлова разказа, че в Благоевград в шивашката фирма "Блажеви" ООД десетима работника били затворени в товарен асансьор, за да бъдат скрити по време на проверката, а в ресторант в комплекса "Елените" сервитьори и бармани били затворени в хладилно помещение.

Въпреки че засилените проверки на инспекцията дават резултат и глобите, наложени от инспекцията и потвърдени от съда, са се увеличили, тяхната събираемост е много ниска. За първите шест месеца на тази година влезлите в сила наказателни постановления са за 5.662 млн. лв, но само 30-35 на сто от тях са събрани.

Друга често разпространена практика била работодатели да карат служителите си да работят нощем, защото нощните проверки на трудовите инспектори са само в специфични обекти като ресторанти, барове и фурни. Нерегламентираната нощна работа била въведена в някои шивашки и дървопреработвателни предприятия.

От началото на юни досега са проверени над 4300 предприятия и са установени близо 900 случаи на работа без трудов договор. По данни на инспекцията от август миналата година досега работодатели са изплатили над 65 милиона лева забавени заплати, за които са внесени над 7 милиона лева осигуровки.

Споделяне

Още от Бизнес