Изплащат енергийните добавки и помощите за деца с увреждания

Еднократните енергийни добавки и помощите за семействата с деца с увреждания ще бъдат изплатени най-късно до вторник, съобщи вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова в понеделник в Пловдив. В началото на месеца кабинетът отпусна 40.9 млн. лева за подпомагане на най-бедните, като 10.5 млн. лева са отредени за социални добавки, а над 30 млн. лева за мерки на пазара на труда.

 

Костадинова обяви, че “всички социални плащания са наредени" още в петък и "хората ще могат да посрещнат спокойно Великденските празници".

 

Еднократна енергийна помощ от 65.72 лева е предвидена за хората, на които през този отоплителен сезон е отказана помощ, тъй като надвишават с до 10 лева подоходния критерий. Става въпрос за 8095 души.

 

Костадинова съобщи, че отделно са подадени 9970 молби за еднократни енергийни помощи от хората, които не са подали документи за предходния отоплителен сезон, но отговарят на критерия за допълнителна помощ. Техните помощи ще бъдат изплатени през юни.

 

Семействата на деца с трайни увреждания, които от 1 януари насам получават семейни помощи сега ще получат еднократна помощ от 50 лева.

 

Същата еднократна добавка, но в края на май, ще получат и майките, които отглеждат децата си между първата и втората им година и чието обезщетение сега е 240 лева. Изискването за получаването на помощта е доходът на член от семейството да не надвишава 350 лева.

Споделяне

Още от България