Изплащат се 11.5 млн. лв. от актуализирания бюджет на тютюнопроизводителите

В понеделник е започнало изплащането на средствата за тютюнопроизводителите по схемата за национални доплащания за тютюн за 2013 г. Те ще получат 11.5 млн. лв. от актуализацията на бюджета, разпределени по сортови групи тютюн, съобщиха от земеделското министерство.

Подготвените за оторизация заявления за плащане са от общо 35 148 тютюнопроизводители.

Междувременно министърът на земеделието и храните Димитър Греков заяви, че ведомството му е използвало всички налични ресурси, за да разплати близо 45 милиона лева на животновъдите, които обаче са недоволни от предоставените ми средства и плашат да блокират участък от магистрала "Тракия".

Използвахме всички налични ресурси, за да разплатим 30 219 000 лв. на говедовъдите и 14 551 986, 85 лв. за овце-майки и кози-майки от националните доплащания, обясни Греков на среща с браншови и развъдни организации.

Само 2% от животновъдите или 360 фермери все още очакват да получат субсидиите си, но причината за тяхното забавяне са проблеми в заявленията им, които се проверяват от Държавен фонд "Земеделие", посочи агроминистърът. Животновъдите, в чиито заявления няма допуснати грешки, ще получат парите си в средата на другата седмица, уверява той.

По думите му през декември на животновъдите ще бъдат изплатени и 41 млн. лева по схемите за специфично подпомагане за млечни крави, овце-майки и кози-майки със средства от Европейския съюз.

"Наясно съм, че стопаните се нуждаят от още средства поради големите проблеми в бранша. Точно по тази причина водихме активни разговори с Министерство на финансите“, обясни земеделският министър. Той бе помолен да сътрудничи за среща по проблемите на бранша с премиера и финансовия министър, но отвърна, че никога не е отказвал среща по проблемите на земеделието, но ресурсите в края на годината са ограничени.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?