Изплатени са над 1.3 млн. лв. обезщетения заради болестта "син език“

До момента държавата е изплатила над 1.3 млн. лв. обезщетения на животновъдите, чиито стада са били поразени от болестта "син език“, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство в четвъртък след консултативния съвет по животновъдство.

Преведената сума е за 7711 овце, 130 кози, 71 говеда и 28 муфлона.

"Ще направим всичко възможно в най-кратки срокове Българската агенция по безопасност на храните да изплати и останалите компенсации, но все още има фермери, които подават заявления и те трябва да бъдат обработени“, казва министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана в съобщението.

Поръчването на ваксините за "син език“ ще бъде по ускорена процедура веднага след приемането на актуализацията на бюджета, стана ясно още от срещата. По този начин ще се спази планът за ваксинация на животните, която трябва да започне в края на март 2015 г. от Южна България.

До края на годината фермерите ще получат 70% от бюджета по националните доплащания за животни – 140 лв. за говеда, 245 лв. за биволи и 28 лв. за овце и кози. Останалите 30% ще бъдат изплатени през януари.

В подкрепа на животновъдите агроведомството предвижда държавата и общините да им отдават приоритетно на тях пасища, мери и ливади по уеднаквени процедури.

Консултативният съвет е постигнал консенсус по принципа за разпределяне на средствата от преходните национални доплащания за 2015 г., новите държавни помощи и облекчаването на режимите за регистрация на обектите за директни продажби.

Споделяне

Още от Бизнес