Използваме само процент от възможностите за орнитоложки туризъм

България има огромен потенциал за развитие на орнитоложкия туризъм, защото у нас могат да се наблюдават 200 вида птици от общо 600 вида в Европа. Но използва само един процент от възможностите си. Това заяви в интервю за БТА д-р Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) по повод информацията, че на туристическата борса в Берлин, на българския щанд ще бъдат представени и възможностите за орнитоложки туризъм.

У нас могат да се видят 20 вида от най-редките птици на планетата, както и екземпяри, които никъде другаде в Европа не могат да се срещнат, посочи д-р Янков.

БДЗП има вече 15-годишен опит в предлагането на пакети за орнитоложки туризъм. Организацията е регистрирала търговско дружество - "Неофрон", което предлага пакети за двуседмично и десетдневно налюдение на редките птици в цялата страна или по Черноморското крайбрежие. Туровете струват меду 835 и 950 паунда и се организират за групи максимум от 20 души.

Годишно чрез "Неофрон" у нас идват 20 групи. Това е изключително малко, използва се едва 1 процент от потенциала на страната ни в орнитоложкия туризъм, коментира Петър Янков.

Според него есенният сезон по Черноморието може да се удължи чрез предлагане на турове за наблюдение на птици. Тогава те мигрират, а през страната ни минават два от най-големите миграционни пътя в Европа. Има интерес от туристите просто да седят на шезлонги и да наблюдават ятата с бинокли и далекогледни тръби, каза д-р Янков.

Орнитоложкият туризъм може да се съчетава и със селски туризъм. Той даде пример с групи, които отиват в Сакар да наблюдават изключително редкия царски орел, и нощуват и се хранят в специално подготвени селски къщи в малки селца в планината, където се запознават с българския бит, кухня, обичаи. По същия начин групи, които ходят да наблюдават черни лешояди в Източните Родопи, са настанявани в малкото селце Поточница.

Сред ценните за наблюдение видове у нас са къдроглавият пеликан, който гнезди при езерото Сребърна и минава по Черноморието при миграция, малкият корморан, червеногушата гъска, която зимува при Шабленското и Дуранкулашкото езеро. Там може да се срещне и малката белочела гъска, от чийто вид са останали само няколкостотин двойки, гнездящи във Финландия, Швеция и Норвегия, както и големият креслив орел. Само при Шабла и Дуранкулак може да се срещне в Европа индийското шаварче. В блатата край Дунав и по Черноморското крейбрежие може пък да се наблюдава белооката потапница.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?