Използването на икономическата зависимост измества купуването на гласове

Засилване на изборната корупция на парламентарния вот най-вече заради въвеждането на мажоритарните райони и очакваните малки разлики между кандидатите прогнозират анализатори.

Изборите на 5 юли ще повторят вече проявените тенденции от приключилия евровот, но в по-голям мащаб, коментира пред Mediapool социологът Антони Гълъбов, който участва в гражданския монитрониг на изборния процес, иницииран от "Прозрачност без граници" и коалиция неправителствени организации.

Анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Тихомир Безлов на мнение, че в предстоящите избори ще се изсипят много повече пари, отколкото в тези за европарламент, а борбата за ромските брокери ще е много по-ожесточена. Според него в изборите на 7 юни са налети около 12 милиона лева.

"Има отделен значителен организационен и финансов ресурс за манипулиране на предстоящите избори. Отново ще има използване на крайната икономическа зависимост в по-малките населени места. През голямата задлъжнялост на населението, зависимостта от изкупуване на земеделска продукция или директния натиск върху работници от страна на техните работодатели, ще бъдат използвани несвободните гласове", каза Антони Гълъбов.

Експертът на ЦИД прогнозира пред Mediapool, че е възможно да се повтори старият модел за купуване на гласове чрез социални мрежи. Той е най-приложим в големите областни градове, в които има цели квартали от хора, които са били заети в индустриалното производство, а сега са маргинализирани.

Гълъбов съобщи, че по време на отминалите избори до "Прозрачност без граници" са постъпили много повече сигнали за осъществен натиск да се упражни несвободен избор, отколкото за купуване на гласове.

Визирани са предимно действия на партия "Лидер" в Бобов дол, където "патронът" на формацията контролира мините и оттам целия район, както и за ДПС в Бургаския район.

По думите на Гълъбов при първият случай става дума за натиск върху работниците от предприятията на Христо Ковачки, а във втория заплахите са осъществени през зависимост от земеделската продукция. Той припомни, че през 90-те години бизнесмените Добромир Гущеров и Димитър Барбуков вече са изпробвали схемата за използване на своите работници в предизборните си кампании, но това не им е донесло успех.

"Имаме много сигнали от хора в Айтос, Карнобат и Руен как са ги заплашвали, че ако не гласуват по точно определен начин, няма да им бъде изкупена реколтата от арпаджик. Така тези хора са поставени в позиция да не могат да почувстват свободата си като право на избор", добави социологът.

По повод другото широко коментирано явление на отминалия евровот – преливането на гласове (твърденията са за преливане на гласове от ДПС към НДСВ и "Лидер" – бел.ред.) - Тихомир Безлов коментира, че това е спекулативна тема.

Според него партиите, за които се смята, че са участвали в схеми за преливане на гласове, доста активно са се борели да си напазаруват такива.

Висока избирателна активност и осъдителни присъди

Анализаторите смятат, че рецептата срещу изборната търговия е висока избирателна активност и осъдителни присъди за "търговците".

Антони Гълъбов каза, че на последните избори наблюдателите са станали свидетели за срастване на партийните централи с местната организирана престъпност. Той определи високата избирателна активност като единствена възможна превантивна мярка срещу тези престъпни деяния.

"Само по този начин ще се загуби смисълът от инвестицията в покупка на гласове и корпоративният натиск върху хората в малките населени места ще намалее", заяви той.

Ако приемем, че най-ниското число купени гласове е 100 000, това означава наличие на система т.е. хора, които да продават на едро и на дребно. При сто хиляди гласа трябва да има минимум 200-300 човека осъдени, за да има сигнал към хората, които търгуват с гласове, изчислява Безлов.

Сегашното положение с 12-те досъдебни производства за купуване на гласове и тези двама-трима души, които ще бъдат осъдени, нямат да окажат никакъв ефект, смята още той.

По думите му докато няма масирано следене на продавачите и купувачите, докато няма стотици хора, които да попаднат под ударите на закона - нищо няма да се случи. Според Безлов обаче никой не иска да се заеме реално с проблема.

Както вече писа Mediapool непосредствено след евроизборите, службите разполагат с информация, че повечето партии, включително и тези, които изпращат депутати в Брюксел, са купували гласове.

Безлов коментира, че обикновено у нас намесата на властите води до това, че се пречи на едни партии и се помага на други.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?