Изпращаме допълнително 30 военнослужещи в Афганистан

България изпраща допълнително 30 военнослужещи в Афганистан, за участие в Международните сили за поддържане на сигурността (ИСАФ), реши парламентът в четвъртък.

Съставът на допълнителния контингент е от щабни офицери, сержанти, разузнавателни и контраразузнавателни групи, отделение "Военна полиция" и медицински екип.

Решението бе одобрено със 117 гласа "за", 7 "против" и 16 "въздържали се".

В момента България участва в операцията в Афганистан, която е под егидата на ООН и е ръководена от НАТО, с механизиран взвод от 50 военнослужещи. С резолюция Съветът за сигурност на ООН продължи мандата на ИСАФ за още 12 месеца, а още в края на миналата година стана ясно, че има недостиг на военнослужещи в състава на международните сили. По тази причина, отчитайки възможностите на Българската армия, Междуведомствения съвет за интегриране в НАТО реши да предложи допълнително българско участие.

При обсъждането на предложението от парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност посочиха, че средствата за допълнителния 30-членен военен контингент са предвидени в тазгодишния бюджет на министерството на отбраната и за операцията не се изискват допълнителни финансови средства от държавния бюджет.

По този повод Ангел Найденов от Коалиция за България настоя гласуването да се отложи и в пленарна зала да се извикат представители на Министерството на отбраната и най-вече на Генералния щаб на армията, за да отговорят действително ли има средства за тази операция, както и на други питания.

Цонко Киров от НДСВ го контрира, че парламентът ще се злепостави, ако отложи вземането на толкова важно съюзническо решение. След гласуване и прегласуване, депутатите отхвърлиха предложението на Найденов.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?