Изпращаме годината с рекордно високи температури

Изпращаме годината с рекордно високи температури

След като посрещнахме Коледа с необичайно топло време, в четвъртък изпращаме 2009-та година с температурни рекорди на много места в страната.

Към 14.00 часа в последния ден на годината термометрите в София показваха 19.7 градуса. Така досегашният температурен рекорд в столицата, регистриран през 1970 година, бе бит с повече от 4 градуса.

Рекордни бяха температурите по същото време и в други градове в страната, по-голямата част от които в Северна България – във Велико Търново – 20.2 градуса, в Благоевград - 18, в Ахтопол – 18.5, във Враца - 20 градуса, в Добрич – 16.2, в Драгоман – 17.1, в Монтана – 17.2, в Разград – 16.4, в Шумен – 17.6 градуса.

Нетипично горещото време според метеоролозите от БАН се дължи на усилващия се южен вятър. Прогнозите са за топло време ще се радваме до неделя, когато метеорологичната обстановка коренно ще се промени и температурите ще се понижат.

Преди няколко дни България посрещна и Рождество Христово с необичайно топло време. Шест метеорологични станции в страната отчетоха температурни рекорди.

Термометрите във Враца скочиха до 21.2 градуса, като това е и най-високата температура, измерена в страната на този ден.

Споделяне

Още от България