Изправен пред стратегически провал, Путин може да засили реваншизма

Изправен пред стратегически провал, Путин може да засили реваншизма

Обикновено е твърде трудно да намериш достатъчно желаещи да играят на руска рулетка. Затова трябва да се отдаде дължимото на Владимир Путин, който реши да поиграе с международните финансови пазари именно тази игра, пише британският в. "Таймс". Събитията от вчерашния ден (16 декември) обаче бяха абсолютно предсказуеми До какво отчаяние е трябвало да стигне Руската централна банка, за да повиши лихвения процент от 10.5% на 17%?

Това е стратегия на пълната паника, коментира изданието.

И напомня, че след покачването, продължило една наносекунда, рублата отново се върна към свободно падане. Тя загуби над половината от стойността си, а инфлацията, съдейки по всичко, ще стигне двуцифрено число. И всяко превъртане на "монетарния барабан" заплашва путинска Русия.

Икономиката не може да издържи лихви от 17%. Но ситуацията може да се влоши още повече, ако се отчете фактът, че фондовите борси в Русия отбелязаха понижение от 8% за едни ден, а доходността по 10-годишните рублеви правителствени облигации достигна 15.4%.

Колапсът на рублата ще се отрази и върху банките, и върху руските компании, които в близко време трябва да изплатят 600 млн. долара по външни задължения, но заради наложените от Запада санкции не могат да ги рефинансират.

Стратегическият провал на Путин го изправя пред стратегически избор

"Кризата на рублата демонстрира стратегическия провал на Путин" е заглавието на редакционния коментар на "Файненшъл таймс" в сряда.

Президентът Владимир Путин е изправен пред прост стратегически избор. Той може да прекрати руската агресия в Източна Украйна. Ако той реши да спази напълно условията по примирието, сключено през септември, Западът ще отмени своите последно наложени санкции, които засягат руските банки и добива на нефт и газ. И макар че руската икономика ще продължи да търпи щети от ниските цени на петрола, постепенното вдигане на санкциите след време ще възстанови доверието на пазара.

От друга страна, Путин може да продължи сегашната политика. Това ще доведе до превръщането на Русия в репресивна страна с изолационистка военна икономика, заинтересована от военни авантюри, които в краткосрочен план ще повишат популярността на лидера.

Владимир Путин, несъмнено, смята, че всеки компромис със Запада го поставя под заплахата от атаки от страна на националистите. Но продължаването на настоящия курс ще доведе до още по-голям риск.

Реакцията на Москва е непредсказуема

Може уверено да се каже, че реакцията на Москва както в икономическата, така и във външната политика, ще бъде непредсказуема.

Неспособността да се стабилизира рублата ще доведе до още по-висока инфлация и още по-дълбока рецесия. Покачването на жизнения стандарт, на което се крепи популярността на Путин, ще тръгне надолу. Ако към това се добави и контрол върху движението на капиталите, то Путин ще изгуби и подкрепата на олигарсите.

Западът трябва да направи всичко възможно, за да убеди руския президент да избере първия вариант на развитие на събитията, пише "Файненшъл таймс". Западът трябва да му внуши, че деескалацията в Украйна ще облекчи международния натиск върху руската икономика.

Бихме искали да се надяваме, че Путин ще промени своя курс. Но има сериозни опасения, че в отговор на задълбочаващата се икономическа криза в Русия, той ще заложи на реваншизма в още по-висока и по-опасна степен, заключава "Файненшъл таймс".

За 15 години на власт Путин не е управлявал в такава криза

Русия влезе в много опасната спирала на валутната криза въпреки радикалните мерки, приети във вторник, за да бъде спрян сривът на рублата, хвърляйки светлина върху безсилието на Владимир Путин в една криза с драматични последици за населението, посочва АФП за събитията в Русия.

За 15 години начело на Русия като президент или премиер, Путин никога досега не е управлява такава криза. Във вторник вечерта, когато рублата не спираше да понижава курса си и предизвика опашки от хора, които искаха да сменят девалвираните си рубли в евро или долари, той не бе взел думата.

При все това графиките подлудяваха компютрите. След понеделника, белязан от срив с 9.5%, който е безпрецедентен от финансовата криза през 1998 година, рублата се срина с над 20% във вторник следобед. Еврото достигна невъобразим праг от 100 рубли, а доларът - 80 рубли преди руската валута да се оттласне от дъното до около 90 рубли за едно евро и 72 рубли за долар.

На борсите московският индекс RTS спадна с 12 % до най-ниското си равнище от 2009 година, което предизвика студена пот на Уолстрийт, където вчерашната започна (и свърши - бел. прев.) със спад.

Страх

Този срив на руската валута, който изглежда нищо не може да спре, е пряка последица от икономическите санкции, наложени от западните сили, за да накажат позицията на руския президент по украинския проблем, както и от главозамайващия спад на котировките на петрола.

И от решението, обявено във вторник вечерта, на президента на САЩ Барак Обама да подпише закона, приет от Конгреса. Този текст дава зелена светлина за нови санкции, запазвайки поле за маневриране по бъдещото развитие на събитията. Всичко това не би могло, поради естеството си, да успокои пазарите.

Сривът на рублата породи огромни опасения, на които Владимир Путин, нехаресван от западните сили, но все още популярен в страната си, ще трябва да отговори в четвъртък при среща със стотина руски и чуждестранни журналисти.

"Положението в страната е напълно нестабилно, това е много страшно", с тревога казва Юлия, наредила се на опашка пред московска банка. "Страхувам се, че можем да се върнем към 90-те години", допълва тя.

Някои експерти и представители на либералната опозиция не се колебаят да говорят за "предфалитна" Русия.

Рублата загуби общо близо 60% от стойността си спрямо долара от началото на годината. И ситуацията се изплъзва от какъвто и да било контрол, руската банка обяви в полунощ - нещо безпрецедентно - повишение с 6.5 пункта на водещата си лихва до 17%. Само че облекчението щеше да трае само два часа на пазарите във вторник сутринта.

Засега отговорът на властите е сдържан. Руският премиер Дмитрий Медведев свика министрите си, отговарящи за икономическия сектор, които определиха мерки, целящи "да стабилизират" рублата, залагайки на ликвидностите и в подкрепа на банковия сектор, обясни икономическият министър Алексей Улюкаев.

Те обаче не са обсъждали идеята да бъде ограничено движението на капитали, определяйки таван за покупката на валута, например. Тази хипотеза, от която пазарът се опасяваше, след като се видя провалът на вдигането на лихвите, щеше да бъде обрат, тъй като Кремъл обеща да не посяга на свободата на валутния обмен.

По телевизията президентката на централната банка Елвира Набиулина, също предупреди, че връщането на курса на рублата на равнище, което отговаря на основите на икономиката, "ще отнеме време".

"Трябва да се научим да живеем в нова зона, да се насочим към собствените си източници за финансиране и наши собствени проекти", допълни тя.

"Дълбока" рецесия

"Силата на срива на рублата е такава, че ще се наложи друг "Big bang", за да се върне контролът върху пазарите", предупредиха анализаторите от британската банка Barclays. За домакинствата последиците от отслабването на националната валута вече придобиха много конкретно изражение.

Повишението на цените приближава 10% на годишна основа и вещае да продължи още. Властите станаха свидетели през последните дни на етикети за цени в някои магазини в чуждестранна валута, както това се случваше през 90-те години на миналия век.
А повишаването на лихвата на централната банка крие риска "да потопи икономиката в още по-дълбока рецесия от предвижданата", предупреждават експертите от френската банка Natixis.

При водеща лихва от 17%, кредит за недвижим имот отсега нататък ще се дава с лихва най-малко 22%, пресметна руският информационен сайта Lenta.ru. На такова равнище трудно ще издържат домакинствата, чиято покупателна способност ще бъде подкопана от повишението на цените на потребителските стоки. Правителството вече предвижда рецесия (-0.8%) идната година след ограничен растеж от около 0.6% тази година.
Централната банка обаче предупреди в понеделник, че ако котировките на петрола останат на сегашното равнище около 60 долара за барел, то брутният вътрешен продукт би могъл да се свие най-малко с 4.5% през 2015 година.

Защо руснаците губят доверие в собствената си валута

Много от бедите на Русия започнаха отвън. Страната е силно зависима от петролните си и газови фирми. Въглеводородите осигуряват половината от федералния бюджет и две трети от износа. Държавата има големи дялове в много енергийни фирми, както и косвени връзки чрез държавно подкрепяните банки, които ги финансират, пише сп. "Икономист" в онлайн изданието си, анализирайки причините за срива на руската рубла. Статията припомня, че цените на петрола паднаха почти наполовина през последните шест месеца (под 60 долара за барел тази седмица), а рублата ги последва.

Другият голям външен проблем е войната, която Русия подпали в Украйна. САЩ и ЕС наложиха финансови санкции на много руски компании, които вече не могат да се финансират от външните пазари. На 12 декември американските политици се съгласиха да доставят въоръжение за правителствените войски в Украйна, което може допълнително да задълбочи украинския конфликт. Освен това САЩ и ЕС планират нови санкции спрямо Русия.

Пълзящото повишение на цените в Русия сега е заменено от нещо още по-страшно: търговците в магазините започнаха да променят цените на стоките всекидневно, пише "Икономист". Преди по-малко от две седмици един долар можеше да бъде купен за 52 рубли, а на 16 декември вече струваше между 70 и 80 рубли. За да компенсирах своя доход, пресметнат в долари, собствениците на магазините трябва да повишат цените си с 50 %. Заплатите на руските работници и служители ще бъдат сериозно орязани в реално изражение.

Това обяснява защо руснаците губят доверие в собствената си валута. По улиците на Москва разговорите са за кризата. Държавните банки въвеждат ограничения за сумите в долари и евро, които продават. Клон на "Сбербанк" в центъра на Москва продава само по 2000 долара. ВТБ, друга държавна банка, обещава 3000 долара, но само "ако утре дойдете рано и имате късмет". Дори ако търсенето се успокои (или ако бъдат въведени забрани за използването на долари), руските банки са изправени пред сериозни проблеми. Свиващата се икономика, спадът на доходите и страховитото повишение на лихвените равнища означават, че предстоят фалити.

Споделяне

Още от Свят