"Изправи се БГ" няма да подкрепи правителство с мандата на БСП

Коалицията обаче одобрява идеята на левицата за спешна актуализация на бюджета

Мая Манолова

"Изправи се БГ! Ние идваме" няма да подкрепят БСП за третия мандат. Това обяви Мая Манолова по време на консултацията за търсене на подкрепа за съставяне на редовен кабинет инициирана от БСП в парламента.

"Няма да подкрепим правителство на всяка цена", заяви Манолова и каза, че "Борисов 3" е бил такъв пример. "След изявлението на ИТН на Слави Трифонов, че няма да подкрепят мандат на БСП, няма как да се сформира правителство. Без участието и без подкрепата на формациите на промяната – ИТН и ДБ, ние кабинет не подкрепяме, защото това би означавало подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Това би било подмяна спрямо хората от протестите и изобщо българските граждани", добави Манолова.

Адв. Николай Хаджигенов каза, че такова правителство няма как да бъде подкрепено сега, защото то ще бъде подкрепено от ГЕРБ и те ще го държат.

По думите на Манолова обаче те биха подкрепили актуализацията на бюджета, за да бъдат решени проблемите и да не оставят хората в безизходица в предстоящите три кризи.

Манолова каза, още че ще подкрепят предложението на БСП да бъде скъсен срокът между първо и второ четене на актуализацията на бюджета.

След срещата Манолова каза, че искат пенсионерите да получат поне 369 лв. минимална пенсия, същото социалната и пенсията за инвалидност да се повишат.

"Искаме да подкрепим младите семейства, майките през втората година, първокласниците, учениците, хората в културата, земеделските производители със 70 млн., транспортният бранш, туризма – най-тежко засегнатите от кризата. Така че ще се опитаме да се обединим около предложения между първо и второ четене в актуализацията на бюджета", заяви тя.

Манолова посочи, че те са внесли и две други предложения, касаещи специализираните съдилища и бюрото за охрана.

ИБГНИ ще настоява и за постигане на консенсус по Плана за възстановяване и устойчивост, както и влизането в сила на новата цена на водата да се отложи.

Манолова призна, че се е срещнала с лидера на ИТН в офиса му, а адв. Хаджигенов добави, че те не приемат идеята за фейсбук и телевизионна република.

"Защо в неговите офиси ли? Защото той не ходи никъде другаде. Неофициалните разговори г-н Трифонов беше така любезен да ги плесне като официални, опитвайки се да намести някаква хипотеза, в която видите ли имало разговори. Не, разговори няма. Ако имаше разговори, вие щяхте да знаете", обясни той.

Манолова обясни, че Трифонов лично ѝ се е обадил и я помолил да отиде в неговия офис и тя е имала една среща с него.

"Г-н Трифонов избягва появата на публични места, той има своите аргументи. Срещата беше на 7.08, дни преди да се гласува кабинетът на ИТН. Неговото настояване беше да подкрепим предложението, което вече беше внесено при президента Радев", разкри Манолова и подчерта, че третият мандат е възможно да се случи само и единствено, ако отново ИТН, ДБ и ИБГНИ седнат на една маса, определят приоритетите и подпишат споразумение.

Тя припомни, че по време на тези срещи неколкократно са заявявали, че те не искат постове, не искат позиции и да парцелират властта.

От думите ѝ стана ясно, че те не провеждат тайни срещи и такива твърдения са неверни, а се отзовават на покани, както са направили и сега, с БСП.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?