"Изправи се! Мутри вън" става "Изправи се БГ! Ние идваме"

Депутатите Хаджигенов и Бабикян правят гражданско движение

"Изправи се! Мутри вън" става "Изправи се БГ! Ние идваме"

Парламентарната група на коалицията около Мая Манолова се прекръсти от "Изправи се! Мутри вън" на "Изправи се БГ! Ние идваме". Причината е, че избраните за депутати от формацията Николай Хаджигенов и Арман Бабикян създават гражданско движение "Ние идваме".

Движението предупреждава всяка нова власт, че "винаги можем да дойдем на площада и никой не може да ни спре".

Мая Манолова ще оглави парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме", а неин заместник ще е адв. Николай Хаджигенов. За зам.-председател на Народното събрание отново ще предложат Татяна Дончева, която заемаше поста и в 45-ото Народно събрание.

Новият парламент се открива в сряда и очакванията са неговият председател да бъде излъчен от първата политическа сила "Има такъв народ" (ИТН). В предходния парламент това беше Ива Митева, макар че тогава ИТН бяха втора сила. Засега от останалите партии единствено ГЕРБ са заявили готовност да предложат шеф на парламента и номинацията им е Росица Кирова. Но тъй като е предварително известно, че това няма как да стане, ГЕРБ я предлагат за зам.-председател.

Очаква се "Демократична България" отново да издигне за зам.-председател Атанас Атанасов.

Неофициално от партиите на протеста казват, че "Има такъв народ" не са водили разговори с тях за председателския пост и не е ясно кого ще издигнат. Вероятно решението на хората на шоумена Слави Трифонов ще стане ясно малко преди първото заседание на парламента в сряда сутринта.

От партията на Манолова обявиха, че ИТН не са водили с тях разговор за проектокабинета, който Tpифoнoв ще предложи. Очакват обаче paзговорите да се водят в парламента и да ca пyблични. Междувременно ИТН обяви, че първо ще говори с "Изправи се БГ! Ние идваме" и "Демократична България", а после ще представи проектокабинета.

Преди седмица Трифонов сюрпризира потенциалните си партньори с предложение за кабинет, оглавяван от бившия вицепремиер и министър от правителствата на Сакскобургготски и Тройната коалиция Николай Василев. "Демократична България" и коалицията около Манолова отказаха да подкрепят правителство, което може да възпроизведе модела на Сарая, срещу който протестираха гражданите.

Трифонов оттегли Николай Василев и предстои да представи ревизиран вариант на правителство, чиято програма се очаква да бъде консултирана с другите две партии, но хората пак ще са подбрани само от ИТН.

"Ние идваме"

Ако ДБ и "Изправи се БГ! Ние идваме" подкрепят новото правителство, Бабикян и Хаджигенов ще са в странната ситуация да са хем част от мнозинството, хем нещо като опозиция. Поне такава заявка идва от гражданското им движение "Ние идваме".

"Ние, гражданите, създаваме гражданско движение на стотиците последователи и симпатизанти, на хора от протестите, които настояваха да изградим организация, в която да се включат активно. В последната година се сформираха комитети по регионите на случаен принцип, водени от ентусиазма на гражданите за промяна в България. Днес си даваме сметка, че без нашите координирани, общи усилия, трудно ще защитим човешките права, правовата държава, демокрацията и свободната пазарна икономика", заявяват Хаджигенов и Бабикян.

"Решихме да създадем неправителствена организация, с името: "НИЕ ИДВАМЕ!" Ние идваме, защото мутрите не са вън от системата на управление и живота на гражданите. Ние идваме, защото е време за поколението, което настоява България да е част от модерния, цивилизован свят. Ние идваме, за да следим отблизо дали правосъдната система дава справедливост. Ние идваме за битка с корупцията и установяване на правила, които лишават от шансове тези, които искат с пари да си купят успех. Ние идваме, защото правата на всички са равни, а идеите на всички са ценни. Ние идваме, защото всяка власт трябва да знае, че винаги можем да дойдем на площада и никой не може да ни спре!", казват Хаджигенов и Бабикян.

Миналото лято те двамата заедно с проф. Велислав Минеков имаха активна роля в гражданските протести. По-късно Хаджигенов и Бабикян се присъединиха към платформата на Мая Манолова "Изправи се!", в резултат на което към наименованието на формацията се добави популярният лозунг от протестите "Мутри вън!". Година по-късно "Мутри вън!" е заменено от "Ние идваме".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?