Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Изправят ни пред избора между чалга и чалга без край"

93 коментара
"Изправят ни пред избора между чалга и чалга без край"

Съобщението от вторник, че служители на ГДБОП са "разбили пиратския сайт" chitanka.info, който няколко години служеше за виртуална библиотека на хиляди потребители, предизвика силна реакция у читателите на Mediapool. Като се пренебрегнат епитетите и наборът от квалификации по адрес на ръководителите и участниците в поредната операция на спецполицаите, преобладаващото мнение на форумците е, че правоохранителните органи удрят не там, където трябва, и не това, което действително е престъпление.

Защото, според форума, да се съберат книги на едно, макар и виртуално място, и всеки, който иска, да чете, е толкова престъпление, колкото и да се отвори обществена библиотека. "Изправят ни пред избора между чалга и чалга без край", казват читатели.

Те питат - кое е по-голямо престъпление - да се качат в интернет книги и помагала, или все по-намаляващите ценители на словото да бъдат лишени от последния достъп до него. Завързват се и спорове къде и доколко интернет-библиотеките нарушават Закона за авторското право.

ГДБОП не за първи път разбива виртуални библиотеки. Преди около две години незрящият ентусиаст Виктор Любенов, който направи интернет-библиотеката bezmonitor.com, бе принуден часове да дава обяснения пред полицаите за "престъплението", че е качил в интернет произведения на българските класици, правата върху издаването на които държало едно издателство.

Впрочем от МВР и вчера потвърдиха, че авторите на "читанката.инфо" не са получавали облаги от делото си - те не са вземали пари да слагат в библиотеката си книги.

Потребители на сайта съобщиха, че са спасили виртуалната библиотека и тя вече е на адрес chitanka.gdbop.com

Ето думата на читателите:

romkom

Мн-о-о-о-го ще трябва да обясняват МВР колко е вредно за обществото да се разпространяват безплатно знания.

Мн-о-о-о-го ще трябва да обясняват за защитата на авторския труд тези, които търгуват с него и изнудват авторите, заплашвайки ги с неразпространение на идеите и достиженията им, ако именно те не получат правата за разпространение върху трудовете им.

И това ми било защита на обществените интереси.

четящ Читанка

Срам за българските служби, това ако е успешна акция, здраве му кажи. Всички четяха, ограмотяваха се поне от книгите в този сайт, книгите не се разпространяваха срещу заплащане или с икономическа изгода, напротив. Такива сайтове трябва да има повече и повече, защото неграмотността ни ще стане пословична. А ГДБОП да гледа икономическата престъпност, която е срасната със службите и изобщо управляващите.

стефчо

"Милицията е на народа и народът е на милицията!" Докога, бе, чичко Ушев?

Докато не започнем да чуваме всяка сутрин по БНР нов химн в изпълнение на Азис ли?

На мястото на Читанката за няколко месеца ще се пръкнат десетки нови сайтове със сървъри в Малайзия, Аруба и Тринидад - точно там, където са регистрирани и всичките ти "чуждестранни" фирми, дето печелят държавни поръчки, чичко Ушев.

Да те видим тогава...

Редактор

Хора, не споменавайте повече в изказванията си преводача, защото преводът на чуждоезични книги се заплаща по 4 лв. (средно, понякога 3.50, понякога 5 лв.) на стандартна страница. Пак повтарям - преводачът взема само еднократно (и то невинаги наведнъж) сумата - примерно двеста страници по пет лева. И това е. Само веднъж. Никога повече - нито за ползване в интернет, нито за друг вид ползване. Дори да са му нарушили авторското право върху създадения преводен текст, той нищо не може да направи. Няма досега спечелено подобно дело. Трудът, хвърлен за един добър превод, трае месеци. Редакторът, чийто труд е основен, за да е четивно изданието на български, получава максимум 1 лв. за страница - словом: един лев на страница. За едно добро оране по не толкова добър превод, за труд, който може да ти скъса нервите и да те кара часове наред да правиш справки, един лев на страница. Това е.

Тези, които с право защитават дейността на издателите, моля повече да не споменават преводачите и редакторите. Няма никакъв смисъл.

Nadejda

Не е лошо НС да помисли закон, с който книги да се купуват срещу лична карта и запис на ЕГН-то във фактурата. Така ще е ясно кой сканира и разпространява сред приятели ценни четива.

Затова пък можеш да си слушаш чалга в Youtube, когато си искаш, и да ти сервират, порно по кабеларките веднага след някое научно предаване по най-гледаните канали.

Може би ще е ценно НСИ да даде оценка колко пъти в месец и кои слоеве от населението могат да си купят книга, различна от необходим учебник - прочитна книга.

Мушараф

Има само едно вярно и то е, че учебниците трябва да са или евтини, или безплатни. Зад това становище, аз заставам безусловно. Защо? Защото така се изгражда национален образователен продукт, населението се ограмотява. Става възможно да се намерят учебници и научни книги, отдавна изчерпани, но крайно необходими на научния работник, особено стари издания. Съгласен!

Но коренно противоположно стои въпросът на пазара с изданията, преводна литература, например, където издаването на едно преводно заглавие струва десетки хиляди долара на издателя, които той налива, за да изкара, ако изобщо изкара, една чиста печалба от... 1000 лева. От целия тираж. И то, след година, ако пласьорите благоволят да му ги платят.

На практика обаче, задлъжнялостта на пласьорите към издателите в БГ е огромна - по 3-4 хиляди лева на пласьор на тираж. Продават книгите и не плащат.

Секторът е в трагично положение, чудо е, че още в БГ се издават книги. При това положение интернет забива последния нож в гърба на българския издател, защото вместо да купуват книгите, които и без това са най-евтините в Европа, хиляди ги теглят по нета. При туй положение БГ не заслужава да има книгоиздаване.

А за американците ще напомня само, че преди година една женица я осъдиха на над 1 милион долара глоба за незаконно дърпане и споделяне на песни по нета. Несъмнено безобразно голяма глоба, но сигналът е ясен - законът трябва да се спазва.

Хунвейбин

Все по-чалгаджийско поколение идва, не виждам на кого ще си продавате писанията. Отнемате единствената възможност на учителите да накарат децата да отворят учебник. Направете справка - колко закупени учебника има в клас? Най-много 4-5 на 25 ученика (при цена 100 лв. комплект английски, печатан в Малайзия, кой ще купи -разбира се, някой някъде взема тлъста комисиона).

Останете си с идеите си за елитарен достъп до четмо, пък тя, бъдещата простотия, ще ви го върне тъпкано.

Вместо министерствата на образованието и културата да спонсорират подобен проект като ЧИТАНКАТА, те го закриват. Което ще ги затрие и тях.

Дядо

Тази библиотека беше с невероятно голям обем на литературни произведения! И нима само лично купени книги може да чете човек? Ами ако му я подарят, или ако я вземе от приятел, или ако я вземе от библиотека? Ами той, този сайт, си беше досущ като едно народно читалище. И аз съм чел много книги направо от лаптопа и в кревата! Онази вечер, например, четох Сафо. Поезия! Има ли я някъде по сергиите?

Днес убиха поредните народни будители у нас!!!

Объркан!

Какво да правя? В личната си библиотека имам над 2 000 тома книги, а за нито една нямам документ за собственост. Дали няма да ми ги конфискуват и да ме пита нощната полиция колко приятели съм зарибил с тях. Ако са си лично мои, защо съм ги давал на други!?! А отговаряй, де! И къде са отишли авторските права, като ги раздавам наляво и надясно за четене?

Брадата

Обещавам, че повече НИКОГА няма да купя книга от български издател или от български автор, която я няма качена на някой сайт!!!

Предполагам, че такова решение ще вземат много хора. Досега съм прочел и закупил над 3000 книги и считам, че след този ход на последователите на пожарникарите (хм! пак имаме нещо общо с пожарната...) от "451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри, съм си платил и надплатил всички права, за които се борят измислените ни издатели!

За тях не мога да кажа нищо добро, защото прави впечатление каква дебела хартия и какъв едър шрифт и разредка използват, та да им изглеждат солидни книгите и да им са високи цените. На времето книга със еднакво тегло с някоя от сегашните, с меки корици, имаше около 3 пъти повече страници. Да не говорим за цените...

Проклети да са всички, които посягат на книгата, каквато и да е тя, в какъвто и вид да е! Който е посягал на културата, добро не е видял!

Веско

В моя случай нещата са много по-прости и конкретни, не толкова на идейна основа. Проблемът е, че си купих електронен четец, и, както се досещате, нямам никаква опция да си купувам електронни книги на български, дори да струват колкото хартиените. Няма.

Единственият начин е читанка.инфо. Чрез нейните хиляди книги (които изобщо не са чак толкова много, сравнени с книгите на английски по торент-порталите), напук на българската средновековна реалност, все пак започнах да се чувствам нормално, започнах да използвам устройството с удоволствие.

Това е най-голямата несправедливост при борбата с пиратството в България - филми, музика, книги не се предлагат легално, и когато властта удари местата, откъдето човек може да си набави това съдържание, хората просто нямат никакъв вариант да се доберат до това съдържание. Никакъв.

Разбирам да живея в Щатите, където имам 5 огромни издателства, от които мога да си купя милиони електронни книги и да ме гонят за това, че използвам торенти за пиратски пдф-чета, но тук аз нямам алтернатива и съм задължен да използвам "крадени" електронни продукти, ако искам да живея в 21 век. (А веднъж минеш ли на електронен четец няма връщане назад).

Така че, да живеят торентите!! Където българския 451 пожарникар не може да пипа с гнусната си миризлива червена ръка.

Красимир

Понеже се справиха с всичко друго, ето че дойде време и за електронните книги. Аз открай време нарушавам авторските права - купувам си книга, прочитам я, а после я давам да я четат и останалите от семейството ми, че даже и на приятели я давам. И това, ако не е нарушение на издателските права! Време беше и аз да се стресна. Това "правова" държава ли е, бе? Всеки да си получи заслуженото - и най-вече четящите! Какво са се разчели толкова? Я какви поучителни неща дават по телевизията - Слави, Биг Брадър, Комиците, състезания за тъпанари - колкото щеш, а като започнат ония ми ти турски сериали - ето това му викам аз - пир за душата! А тия ще ми четат - интелектуалци скапани!

четящ

Ако правителството е на мястото си, би организирало безплатно е-четене, а не обратното! Особено при тази отчайваща безпросветност! По-добре е хората да четат, отколкото да се кълчат в чалга-културата. Белким нещо свястно им се закачи в отказващите да мислят мозъци.

А то, ако хората нямат пари, няма как да ги накарате да си купят книгите на уважаемите автори и издатели. Все пак по-добре е някой да ги чете, па макар и през интернет.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

93 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. http://chitanka.gdbop.com/
  #94

  http://chitanka.gdbop.com/

 2. http://chitanka.gdbop.com/
  #93

  http://chitanka.gdbop.com/

 3. http://chitanka.gdbop.com/
  #92

  http://chitanka.gdbop.com/

 4. http://chitanka.gdbop.com/
  #91

  http://chitanka.gdbop.com/

 5. http://chitanka.gdbop.com/
  #90

  http://chitanka.gdbop.com/

 6. http://chitanka.gdbop.com/
  #89

  http://chitanka.gdbop.com/

 7. http://chitanka.gdbop.com/
  #88

  http://chitanka.gdbop.com/

 8. http://chitanka.gdbop.com/
  #87

  http://chitanka.gdbop.com/

 9. http://chitanka.gdbop.com/
  #86

  http://chitanka.gdbop.com/

 10. http://chitanka.gdbop.com/
  #85

  http://chitanka.gdbop.com/

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.