Изпускането на нерви не е от полза за кмета, освен ако не е тактика

Изпускането на нерви не е от полза за кмета, освен ако не е тактика

Бойко Борисов за първи път демонстрира изпускане на нерви, което е необяснимо при неговия висок рейтинг в София. Това едва ли ще се отрази на изхода на кметската надпревара, но е симптоматично за българския политически живот. Така политолози коментираха словесната схватка между столичния кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и претендента за поста от БСП Бриго Аспарухов. Двамата размениха остри квалификации един за друг, като първи откри огън в понеделник вечерта Борисов, а „засегнатият” Аспарухов едва се сдържа до сутринта, за да изрази публично какво мисли за казаното от Борисов.  

Очевидно навлизаме във фазата на предизборната борба, когато основните играчи започват да си изпускат нервите, каза за Mediapool политологът Живко Георгиев от "ББСС Галъп". Лично той не би отдал голямо значение на тази случка, защото тя била в нормите на българския политически живот и не е непозната.   

„Съзирам безпокойство в поведението на Бойко Борисов. То едва ли се дължи само на ситуацията в София, където, както и да го погледнем, всички са срещу него. Това не е комфортно, а в целия си политически живот Борисов не е свикнал на дискомфорт и не го познава”, продължи Георгиев.

Политологът смята, че балотаж в София Борисов ще приеме като лично поражение, независимо от изхода. „Балотажът в София поставя ГЕРБ в по-дискомфортна ситуация в онези общини, където кандидатите на ГЕРБ също ще стигнат до втори тур", каза той.

„Моето подозрение е, че засега ГЕРБ извън София не показва особено добри позиции в кметската част на вота и не обещава добри постижения. Разбира се, ще има и други кметове на ГЕРБ, но те няма да са толкова много”, посочи Георгиев като друго възможно обяснение за поведението на столичния кмет.

Що се отнася до ответната реакция на БСП политологът я определи като следствие от „личностните характеристики” на Аспарухов и Кадиев.

„Имаме изпускане на нерви, което би трябвало да кара да търсите за коментар психолог, а не политолог. В българската политика по принцип психологията обяснява повече от политологията”, каза от своя страна Огнян Минчев.

Според него е малка вероятността атаката на Борисов да е плод на стратегически планирана позиция. „Но пък и няма логика Борисов, чийто рейтинг на практика е в пъти по-висок от този на останалите претенденти, да слиза до тяхното ниво, избухвайки, и да започва някакъв тип кавга, която неизбежно психологически го изравнява с тях”, продължи Минчев.

„Възможно е Борисов да минава в атака срещу тези, които се опитват да го изкарат от нерви, като отговаря с техните средства и по този начин се опитва да сложи точка на тези опити. Ако това е така, неговите снощни изказвания трябва да бъдат последвани от други стъпки”, смята Огнян Минчев.

Политологът вижда в изявата на Борисов категорични стъпки за пълна политическа еманципация. „Досега смятахме, че пред Борисов са открити два варианта – от една страна да бъде силният „силов” лидер на ГЕРБ като алтернатива на статуквото, а от друга – да бъде плочката в доминото, която ще влезе в конфигурацията с ДСБ и другите десни партии в една следващата коалиционна ситуация, подобна на тази, в която живеем от 2001 г. насам. С този тип конфликт, който може да бъде разширен, Борисов си отрязва пътя за „мекия” коалиционен вариант и категорично се насочва към първия вариант – за силна партия, алтернатива на статуквото”, посочи Минчев.

Изненада от поведението на Борисов и демонстрацията на психическа лабилност изрази и близкият до БСП социолог Юрий Асланов от агенция "Афис". „Може би Борисов не вярва, че ще вземе изборите и има право, защото, ако се стигне до балотаж, не е сигурно, че ще спечели”, каза Асланов.

Според политолога наистина Борисов в момента има значителна преднина пред останалите кандидати, но тя не е непреодолима, ако се стигне до балотаж, защото от всички посоки до края на предизборната борба той ще инкасира само наказателен вот срещу себе си. Играта е всички срещу него и Асланов смята, че оттам идва и неговата несигурност.

„Ако загуби в лично качество, ще спре прогресивното развитие на формацията си от гледна точка на задачата, която си е поставил – да спечели и парламентарните избори. „Избирателите на ГЕРБ са до голяма степен конформисти, които се приспособяват към прогресивната тенденция и към въображаемия победител. Ако този победител бъде развенчан, голяма част от такива избиратели ще започнат да се колебаят и в крайна сметка ще се оттеглят”, заяви Асланов.

Споделяне

Още от Избори 2006

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?