Изработването на изборните бюлетини ще струват 412 хил. лв.

Отпечатването на бюлетините за предстоящите избори за евродепутати ще струва 343 308 лв. без ДДС или 411 970 лв. с ДДС. За това се договориха в сряда Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) и "Печатница на БНБ "АД, съобщи председателят на комисията на министерството Иво Цонков след договарянето.

Евроизборите ще са на 20 май.

Бройката на бюлетините не е окончателно определена, тъй като се очаква външното министерство да подаде броя на българите в чужбина, заявили желание да гласуват.

Печатницата е поела ангажимент да няма промяна в цената, независимо от броя на бюлетините. Те ще бъдат отпечатани и транспортирани до областните центрове до 11 май, а при направата ще се използват 50 тона от хартията, собственост на МС.

Дружеството ще осигури и брошурите със Закона за избиране на членове на ЕП методическите указания, които са с тираж 45 000 броя и са с обща цена 17 100 лв. без ДДС.

При забавяне на изпълнението на поръчката с повече от три дни договорът между министерството и фирмата ще бъде прекратен и изпълнителят ще дължи неустойка в размер на 60% от стойността му, поясниха от МДААР.

Междувременно ЦИК утвърди техническите характеристики на бюлетините, като комисията си е запазила правото в последния момент преди отпечатването на бюлетините да се зададат допълнителните защити срещу фалшификация. Говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че при отпечатването на бюлетините в долния десен ъгъл ще бъдат изобразени звездите - символ на ЕС.

Бюлетината ще съдържа наименованието на партията или коалицията и пълната кандидатска листа с 18 имена. Тя ще бъде с размери 146 на 210 мм и ще може да се сгъва. При гласуване ще се поставя в непрозрачен плик.

ЦИК взе решение за заличаване на кандидата Иван Йосифов Иванов, който е под номер 6 в кандидатската листа на НДСВ, по негова лична молба, съобщи Троянов. В сряда партията е посочила на негово място да бъде регистриран кандидатът Гергана Симеонова Спиридонова. Очаква се комисията да обсъди предложението и да вземе решение по него.

ЦИК е получила писмо от образователния министър Даниел Вълчев по повод опасения на абитуриенти, че на баловете им на 19 и 20 май, може да има ограничения заради вота. Комисията е изпратила отговор на Вълчев, в който посочва, че няма основания да се внасят допълнителни ограничения или промени в датите на абитуриентските балове, когато не се организират в сгради на училища, в които ще има избирателни секции, обясни Троянов.

Споделяне

Още от България