Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Израел - земя на млякото и меда. Вече и на уискито?

0 коментара
Израел - земя на млякото и меда. Вече и на уискито?

Още от библейски времена Израел се слави като земята на млякото и меда, но пък земята на едномалцовото уиски? Дестилационна фабрика с подходящо име се опитва да превърне Израел във фактор в областта на производството на уиски.

Пивко, с цвят на мед уиски не е първото нещо, което идва наум, когато повечето хора се сетят за Израел. В Milk and Honey Distillery (дестилерия "Мляко и мед") обаче редици от бъчви, гордо носещи щампа "Tel Aviv", съхраняват литри от него.

Първата дестилерия за уиски в страната се готви да пусне първото израелско едномалцово уиски.

"То е младо уиски", обяснява Еитан Атир, главният изпълнителен директор на завода.

Атир посочва, че отварата е отлежавала три години и два месеца в девствен дъб и стари бъчви от бърбън в реновираната бивша пекарна на компанията в камениста индустриална зона в южната част на Тел Авив.

"Възрастта му е сложен въпрос", допълва той. "Вкусът се усеща повече като на над тригодишно, повече като седем- или осемгодишно и отново историята е много по-важна в този случай. Това е първото едномалцово уиски, излизало от дестилерия от Израел", подчертава директорът.

Макар в Свещената земя от хилядолетия да се прави вино и съвременните израелски вина да добиха международна слава през последните години, производството на уиски е новост за страната.

Дестилерията Milk and Honey е основана през 2013 година и година по-късно започва да дестилира малко експериментални партиди уиски. На 11 август сто бутилки от първата бъчва със Single Malt (едномалцово уиски) бяха пуснати на търг в интернет.

Уискито е универсално приемливо за консумация от религиозните евреи, отбелязва Атир, а и напитката на Milk and Honey е "свръх кашер" (правилната храна за ортодоксален евреин - бел. прев.).

"Ние не работим в събота, не работим на Йом Кипур (най-големият еврейски празник и денят на опрощаване на греховете - бел. прев.) и на Пасха", разказва той. "И понеже искаме да символизираме това, че сме евреи или израелци, я нарекохме Milk and Honey Distillery".

Едномалцовото уиски е направено в Израел отначало докрай, според уебсайта на компанията, макар съставките, бъчвите и оборудването да са внесени от САЩ, Великобритания и други места. По-топлият климат в Израел позволява по-бърз процес на отлежаване в бъчвата, отколкото е при по-студени условия, уточнява Ран Ларовиц, израелски познавач на уиски и собственик на бар.

"При по-студен климат като в Шотландия и Ирландия уискито обикновено отлежава около седем до 10-12 години, преди дори да се бутилира, тъй като само така може, както знаете, да стигне до пълния си потенциал", разяснява специалистът.

В дестилерията са на мнение, че са добре позиционирани, за да яхнат вълната на нарастващия международен интерес към нови световни уискита като "изгряващи звезди" от Тайван или Индия, и се надяват, че тази първоначална оферта възбужда апетита на ценителите навсякъде.

"В наши дни има огромно търсене на уиски от други места по света - ново световно уиски. Вече има над 70 страни с минимум една дестилерия и една от тях е Израел", посочва Атир.

Гал Калкщайн, основател и собственик на Milk and Honey, изразява надежда, че след като през 2019 година продуктът им започне да се доставя в чужбина, ще започне да се говори за израелските уискита.

"Искаме да бъдем признати заради качеството ни, а не заради ефектни трикове с рекламна цел", казва той.

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.