Израел арестувал мозъка на убийството на трима израелски ученици в Западния бряг

Израелските власти заявиха, че са арестували палестинец, заподозрян, че е мозъкът на отвличането и убийството на тримата израелски тийнейджъри на Западния бряг през юни, предадоха световните агенции, като се позоваха на израелската полиция.

Преди месец силите за сигурност на Израел арестуваха в бежанския лагер Шуафат, северно от Ерусалим, на Западния бряг, Хусам Кауасмех, заподозрян, че е ръководил отряда, който е отвлякъл и убил тримата младежи, се казва в съобщение на полиция, разпространено във вторник вечерта. Задържаният е на 40 години.

 

Трите момчета, две от които на 16 години и едно на 19 години, бяха похитени на 12 юни, докато се прибираха у дома си на автостоп от религиозното училище, в което учели в Западния бряг.

 

Труповете им бяха намерени на 30 юни близо до магистралата, където били забелязани за последно.

 

Според израелски медии арестуваният мозък на отвличането е признал, че е получил финансова помощ от Хамас, контролиращ ивицата Газа, за да събере членове за отряда, който да отвлече тримата младежи.

Израел вече обвини Хамас за отвличането, а Хамас отрече да има нещо общо с него.

Отвличането и убийството на момчетата стана повод за голяма операция на израелската армия на Западния бряг и тогава бяха арестувани 600 палестинци, от които две трети бяха членове на Хамас. На 8 юли израелската армия започна операцията си в ивицата Газа, за разрушаване на тунели на Хамас там.

Споделяне

Още от Свят