Израел атакува Хамас и по земя в ивицата Газа

Израел атакува Хамас и по земя в ивицата Газа

Израелски войници и въоръжените палестински групировки се сражават в предградията на главния едноименен град, след като снощи израелската армия започна съхопътна офанзива в ивицата Газа, съобщават информационните агенции в неделя.

Навлизането в управляваната от ислямисткото движение Хамас територия бе предшествано от едноседмични израелски бомбардировки. Те обаче не успяха да доведат до прекратяване на ракетните нападения на Хамас срещу южен Израел. Именно тези нападения, последвали отказа на палестинската групировка за продължаване на примирието между двете страни, предизвикаха израелския въоръжен отговор преди две седмици.

За деветте дни на конфликта жертвите от палестинска страна са близо 500. При ракетните атаки на Хамас са загинали четирима израелци.

На практика израелските танкове и пехота още през нощта срещу неделя са разделили ивицата Газа на две части, като напредват в няколко направления и са обкръжили град Газа.

Според палестински източници израелски танкови снаряди са убили поне петима и са ранили 40 цивилни палестинци при обстрел срещу основния търговски район на града.

В северната част на Ивицата Газа в град Бейт Лахия артилерийски снаряд е попаднал в жилищна сграда, при което са убити поне 12 палестинци, двама от тях – бойци на Хамас.

От Хамас твърдят, че са пленили двама израелски войници, но израелската армия отрича. Тя съобщава за 30 ранени израелски военнослужещи, двама от които тежко, и за десетки убити въоръжени членове на Хамас.

По палестински данни обаче убитите от началото на сухопътната операция палестинци са девет.

Многобройните цивилни жертви ще увеличат международния натиск върху Израел да прекрати най-голямата си операция в ивицата Газа от 40 години насам, коментира Ройтерс. Агенцията добавя, че сраженията крият и големи политически рискове за израелските лидери преди изборите на 10 февруари, особено ако израелската армия даде сериозни жертви.

В телевизионна обръщение министърът на отбраната на Израел Ехуд Барак заяви, че целта на сухоземната офанзива е да бъде защитен южен Израел от ракетните нападения на Хамас. Същевременно той се въздържа от каквито и да било заплахи за сваляне на правителството на Хамас.

"Няма да е лесно, няма и да е бързо", каза Барак, който е лидер на лявоцентристката Партия на труда и кандидат за министър-председател на предстоящите избори.

От друга страна говорител на въоръженото крило на Хамас обяви, че войната на Израел в Газа е губеща и че израелските войници ги очаква смърт или плен.

Същевременно положението на цивилното население на Газа става все по-тежко. Хората дни наред се крият по домовете си, а снабдяването с вода, храна и лекарства става все по-трудно.

В Ню Йорк Съветът за сигурност обсъжда при закрити врата няколко часа в нощта срещу неделя положението в Газа, но не постигна съгласие по проекторезолюция, предложена от единствената арабска страна в съвета – Либия.

В документа се изразявало сериозно безпокойство от ескалацията на напрежението в Газа особено след началото на израелската сухопътна офанзива. Отправя се призив към страните в конфликта за незабавно примирие и прекратяване на военните действия.

Според дипломати, цитирани от Ройтерс, на предложения от Либия документ са се противопоставили Съединените щати. Според тях е нужно колкото се може по-скорошно примирие, което обаче да гарантира и край на ракетните удари на Хамас срещу Израел.

Споделяне

Още от Свят