Израел атакува кораби с хуманитарна помощ за Газа, има жервти

Между 14 и 16 души са загинали, след като израелските военноморски сили атакуваха конвой от кораби, превозващи хуманитарни помощи за Ивицата Газа, съобщи турският телевизионен канал СНН Тюрк, цитиран от БНР. Броят на жертвите е голям, тъй като израелските командоси срещнали ожесточена съпротива от страна на про-палестински настроените активисти.

Флотилията се състои от 6 кораба, с около 600 души на борда, превозва 10 000 тона хуманитарни помощи и е била водена от турски плавателен съд.

Израелската армия е препречила пътя им на около 150 км от бреговете на Газа в международни води. Конвоят е отплавал за Газа от Кипър в опит да преодолее израелската блокада на района и въпреки предупрежденията, че ще бъде спрян.

Израел наложи икономическа блокада на района, след като движението "Хамас" пое контрола над Газа. Израелските власти твърдят, че допускат около 15 000 тона помощти в Газа седмично, но според ООН това е само четвърт от необходимото количество.

Израелската армия е цензурирала всички репортажи и информации за загиналите и ранените при нападението.

Турция привика израелския посланик след информацията за инцидента. Анкара е изразила "категоричния си протест" срещу действията на израелските военни, на борда на конвоя от кораби. "Пресрещането на конвоя е неприемливо и Израел ще трябва да понесе последствията за действията си," се казва в изявление на турското външно министерство.

След разпространяването на новината за акцията, турската полиция блокира десетки демонстранти, които замеряха с камъни израелското консулство в Истанбул и се опитаха да го щурмуват. Радикалното палестинско движение "Хамас", което контролира Ивицата Газа призова арабите и мюсюлманите да "възстанат" пред израелските посолства по света в знак на протест срещу действията на израелската армия. Лидерът на движението Исмаил Хания заклейми "грозното нападение" и призова Обединените нации да защитят активистите на борда на корабите. Израелските сили за сигурност са в повишена бойна готовност, за да могат да овладеят евентуални "размирици" сред арабското население на страната.

Израелски министър изрази съжаление за жертвите от инцидента пред израелското военно радио. Това е първото официално признание, че при инцидента се е стигнало до жертви, от израелска страна.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?