Израел благодари на България за отказа да подкрепи Палестина в ООН

Посолството на Израел в София благодари на България за принципната позиция на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на външните работи Николай Младенов при гласуваната резолюция на Общото събрание на ООН за статута на наблюдател на Палестинската автономия. Това се казва в изявление на посланика на Израел в България Шаул Камиса-Раз, разпространено от дипломатическата мисия.

 

Общото събрание на ООН призна суверенна палестинска държава, а България гласува "въздържал се".

 

"Израел продължава да е убеден, че решението е символично, няма никакво реално съдържание и няма да промени същността на ситуацията. Общото събрание на ООН няма силата да дава статут на държава и да признава държави", се посочва в изявлението на посланик Шаул Камиса-Раз.

 

"Палестинците не отговарят на нито едно от възприетите законови изисквания за държавност, включително изискването за ефективно правителство. Палестинската власт няма контрол върху управлението на Хамас в Газа, където се намират 40 процента от палестинското население", допълват от израелското посолство.

 

Израел е готов да живее в мир с Палестинска държава. За да е налице продължителен мир обаче, трябва да се вземе под внимание сигурността на Израел, палестинците следва да признаят еврейската държава и да имат готовност да се сложи край на конфликта. Израел доказа желанието си да прави мир, когато сключи договори с Египет и Йордания. Докато вече 4 години палестинците отказват призивите на Израел за директен диалог за мир, се посочва в изявлението на израелския посланик.

 

"Пътят към мира се намира между Ерусалим и Рамала, а не минава през Ню Йорк. Обръщането към ООН отдалечи шансовете за мир. Единственият начин той да бъде постигнат е чрез директен диалог между страните". Едностранните действия нарушават основата на мирния процес, а именно директните двустранни преговори.

 

Благодарим на България, че е напълно наясно с гореизложените причини за изразеното от нас несъгласие да бъде приета тази резолюция. Както и че разбира правилно стремежа на Израел да изгради траен и истински мир с палестинците без предварителни условия и без нарушаване на досегашните израело-палестинските договорености.

 

"Бихме желали да уверим България, че уважаваме нейната позиция и че ще продължим да развиваме все така активно отношенията си на сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес и в името на благоденствието на нашите два народа", завършва изявлението на израелския дипломат.

Споделяне

Още по темата

Още от България