Израел е ликвидирал високопоставен командир на Хамас

Хамас твърди, че високопоставен военен командир на организацията е бил ликвидиран от Израел в Дубай, съобщиха световните агенции в петък.

Махмуд ал Мабху, на 50 години, бил убит "при съмнителни обстоятелства" в Дубай на 20 януари, съобщи говорител на палестинското ислямистко движение.

Ал Мабху бил "важен" член на бригадите "Изедин ал Касем" - военното крило на Хамас. От 1989 г. Ал Мабху живеел в Сирия.

Хамас не дават повече подробности за случая, но заявяват, че ще "отвърнат на това ционистко престъпление в подходящия момент".

Говорител на израелското правителство отказа пред ББС да коментира твърденията на Хамас. Властите в ОАЕ също не са коментирали случая.

На интернет страницата на движението Хамас се посочва, че "съмнителните обстоятелства около смъртта на Махмуд ал Мабху изискват допълнително разследване заедно с властите на Обединените арабски емирства", съобщи Асошиейтед прес.

Според публикувания на уебстраницата материал Ал Мабху е сред основателите на военното крило на ислямисткото движение и е участвал "в стотици нападения и в организацията на самоубийствени атентати срещу израелци".

Той бил замесен през 1989 г. в две отвличания на израелски граждани с цел те да бъдат разменени срещу палестински затворници. Домът на Ал Мабху в Газа бил сринат от израелски булдозери.

Споделяне

Още от Свят