Израел е шпионирал преговорите по иранската ядрена програма

Израел е шпионирал преговорите по иранската ядрена програма

Израел е извършвал шпионска дейност с цел да получи информация за преговорите за иранската ядрена програма и за позицията на САЩ по въпроса, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Висши служители на Белия дом са научили за шпионажа малко след като САЩ и други водещи сили са започнали миналата година преговори за огранизаване на иранската ядрена програма.

Шпионската операция е била част от по-голяма кампания на израелското правителство, което е искало по този начин да добие сведения за преговорите, за да може да противодейства на условията на оформящата се сделка, казаха настоящи и бивши американски служители, цитирани от вестника.

Освен това по думите им Израел се е сдобил с информация и от поверителни американски брифинги, информатори и дипломатически контакти в Европа.

Според тях САЩ са били ядосани не толкова от самия шпионаж, а от това, че Израел е споделял вътрешна информация с американски конгресмени и други лица, за да работи срещу постигането на споразумение по иранската ядрена програма.

"Едно е САЩ и Израел да се шпионират, друго е Израел да краде американски тайни и да ги използва пред американски конгресмени, за да подкопава дипломацията на САЩ", каза висш американски служител, цитиран от изданието.

САЩ и Израел, които са отдавнашни съюзници и редовно си обменят информация в областта на сигурността, понякога взаимно се шпионират. Всъщност Белият дом е разбрал за операцията, когато американските разузнавателни служби, шпионирайки Израел, са засекли комуникации между израелски служители, съдържащи подробности, които според Вашингтон може да са добити само чрез проникване в поверителните преговори, отбелязва "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Израелски служители отрекоха да са шпионирани пряко американските участници в преговорите и заявиха, че са получили информацията по други начини, включително чрез наблюдение на иранските лидери, посочва вестникът.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?