Израел и Бахрейн се договориха да отворят посолства

Абдел Външните министри на Бахрейн и Израел Латиф Аз Заяни и Габи Ашкенази (дясно)

Израел и Бахрейн скоро ще си разменят посолства, за което се договориха външните министри на двете страни, предаде Ройтерс. Това стана по време на първата официална визита на делегация на Бахрейн в Израел.

Гостът - Абдел Латиф Аз Заяни, съобщи в Ерусалим, че израелският му колега - Габи Ашкенази, скоро ще върне визитата и ще пристигне в Манама - столицата на миниатюрната монархия от Персийския залив, през декември. Заяни изрази надежда, че посолствата ще бъдат открити сравнително скоро. Ашкенази бе още по-конкретен и каза, че това може да стане още до края на т.г.

През октомври високопоставени представители на двете страни подписаха в Манама няколко меморандума за разбирателство в областта на търговията, въздушните съобщения, телекомуникациите, финансите, банкирането и селското стопанство.

Скоро, още до края на 2020 г., гражданите на Бахрейн ще могат да кандидатстват онлайн за виза за Израел, скоро ще започнат и директни полети между двете страни, каза Ашкенази след днешните разговори.

"Аз пристигнах тук от страна, която е убедена във важността на мира, - каза Аз Заяни по-късно на пресконференция с Ашкенази. - Налице е ясно желание у двете страни да направят това сътрудничество действено и да покажат, че това може да донесе очевидна полза за нашите страни и за региона."

Делегацията на Бахрейн пристигна с първия пътнически полет на авиокомпанията "Гълф еър" до Тел Авив. В самолета пътуваха и американски представители начело със специалния пратеник на Доналд Тръмп за Близкия изток Ави Берковиц. Самолетът прелетя над Саудитска Арабия, която продължава да устоява на призивите на САЩ да нормализира връзките си с Израел.

Бахрейн стана четвъртата арабска страна, нормализирала отношенията си с Израел, след Обединените арабски емирства тази година, Египет през 1979 г. и Йордания през 1994 г., припомня Франс прес.

В последните години Израел се сближи с арабските страни от Залива, всички съюзници на САЩ, по-специално с такива като Бахрейн и ОАЕ, споделящи същото враждебно отношение към Иран.

Нормализирането на отношенията с еврейската държава се възприема като икономическа възможност за монархиите от Залива, които са силно зависими от петрола и които искат да развият и други сектори на икономиката си, по-специално технологиите.

Тази промяна в някои арабски страни разгневи палестинците, които настояват за създаване на тяхна държава като предварително условие за такова регионално сближение, посочва Ройтерс.

Въпреки твърденията на Белият дом, че още арабски страни обмислят нормализация на отношенията с Израел, ново развитие в тази посока изглежда малко вероятно, преди новоизбраният президент Джо Байдън да встъпи в длъжност и да утвърди политиката на своята администрация спрямо Иран.

Израелският министър на разузнаването Ели Коен заяви по израелското армейско радио, че един ангажимент на новата администрация в САЩ за по-твърда политика спрямо Иран ще предопредели дали и други страни ще изберат да нормализират отношенията си с Израел.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?