Израел и Хамас обявиха ново примирие и продължават мирните преговори

Израел и Хамас обявиха ново примирие и продължават мирните преговори

Израел и Хамас приеха египетското предложение за ново 72-часово примирие в ивицата Газа, през които трябва да продължат преговорите за трайно примирие.

Това е второто 72-часово прекратяване на огъня за по-малко от седмица. Двайсет и седем палестинци бяха убити от края на първото в петък сутринта до началото на новото.

По-късно в понеделник Израел и палестинците започнаха в Кайро преговори с посредничеството на Египет, съобщи египетската информационна агенция МЕНА.

По-рано ДПА съобщи, че израелската делегация включва шефа на израелската служба за вътрешна сигурност "Шин Бет" Йорам Коен и ръководителя на службата за политика и сигурност към израелското министерство на отбраната Амос Гилад.

"Всяко трайно примирие в ивицата Газа трябва да доведе до вдигане на израелската блокада на палестинската територия", заяви лидерът на ислямисткото движение Хамас, което контролира анклава, Халед Мешаал, цитиран от Франс прес.

В интервю за агенцията, дадено от катарската столица Доха, където живее, Мешаал каза, че договореното 72-часово прекратяване на огъня "е едно от средствата или тактиките, предназначени да доведат преговорите до успех или да бъде доставена хуманитарна помощ".

В същото време той подчерта, че временното споразумение трябва да е прелюдия към едно трайно примирие, което да удовлетворява палестинските искания, включително за вдигане блокадата на ивицата Газа.

Ако Израел обаче продължи своята агресия, Хамас и останалите палестински фракции са готови да оказват съпротива както на бойното поле, така и в политически план, предупреди Мешаал.

Един от членовете на палестинската преговорна делегация в Кайро потвърди, че палестинските групировки ще спазват новото 72-часово прекратяване на огъня, след като Израел го прие без предварителни условия, предаде Ройтерс.

Не сме се отказали от своите искания, които включват вдигане на израелската блокада на ивицата Газа и освобождаване на палестински затворници, подчерта Изат ар Решик, представител на Хамас.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства новото 72-часово прекратяване на огъня между Израел и Хамас и призова двете страни да работят за по-продължително примирие.

Насилието през последните седмици отне живота на 1939 палестинци и 67 израелци.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят