По предложение на Египет

Израел и Хамас спряха огъня за 72-часа, започват преговори за трайно примирие

Израелските сили се изтеглиха от Газа още преди примирието да влезе в сила в 8 часа

Израелски войници след изтеглянето си от Газа

След седмици на задкулисна дипломация от 5 ч. По Гринуич (8 ч. Българско време) Израел и палестинското движение Хамас са в 72-часово примирие. Двете страни приеха предложението на Египет за тридневно прекратяване на огъня в Газа, с което подхраниха надеждите, че продължаващият от почти месец ожесточен конфликт най-сетне може да приключи.

Все пак и двете враждуващи страни отправиха сигнали, че предстои да се извърви труден път, а избухналото в последния момент насилие, включително смъртоносна палестинска атака в Ерусалим, продължаващи бойни действия в Газа и съобщение за екзекутиране на заподозрени в сътрудничество с Израел палестинци, напомни за съществуващата опасност от подновяване на кръвопролитията. Освен това няколко предишни примирия се провалиха, включително подобен план за 72-часово прекратяване на огъня, който пропадна в петък.

Този път обаче изглежда примирието ще се окаже по-трайно. Още преди началото му Израел изтегли всичките си сухопътни войски извън анклава, след като ликвидира последния известен тунел на терористите, а ивицата Газа преживя една от най-спокойните си нощи от началото на израелската офанзива на 8 юли, която отне живота на 1900 палестинци - повечето цивилни, и на 67 израелци, от които трима цивилни.

Израелски военен говорител каза, че решението за изтеглянето е взето, след като Израел приключи основната си мисия - разрушаването на 32-вата тунела, прокопани от палестински екстремисти през границата. Израелската армия е поразила в Газа и 4800 други цели. Убити са най-малко 900 въоръжени бунтовници. Говорителят подчерта също, че израелските сили ще отвърнат, ако бъдат атакувани по време на примирието.

Военната кампания на Израел, започнала на 8 юли, включваше през първите 10 дни само удари от въздуха и откъм морето по цели в палестинския анклав, за да бъдат прекратени ракетните обстрели срещу еврейската държава. На 17 юли започна сухопътната фаза на операцията.

След 8 юли палестинци са изстреляли от ивицата Газа към 3300 ракети по Израел. Минути преди примирието палестински радикали изстреляха няколко ракети по израелски градове; експлозии отекнаха и в небето над Тел Авив. От 8 юли насам 400-хилядната бизнес столица на Израел бе обстреляна откъм Газа над 30 пъти.

Примирието отваря път към нови преговори

Съгласно условията на сегашното примирие двете страни трябва да изпратят високопоставени делегации в Кайро за обсъждане на египетския мирен план и постоянно прекратяване на огъня.

Палестинската делегация заяви, че по време на примирието трябва да започнат непреки преговори с Израел, при които да бъдат обсъдени палестинските искания.

Говорителят на израелското правителство Марк Регев каза, че Израел е приел египетската инициатива преди три седмици. "В много отношения кръвопролитието можеше да бъде избегнато, ако Хамас я беше приел тогава", заяви той. Израелски служител, цитиран от Ройтерс каза, че се очаква Израел да изпрати делегати, които да се включат в преговорите в Кайро, където вече са палестинските представители.

Хамас настоява за пълно изтегляне на Израел от Газа, край на израелската и египетската блокада на анклава, освобождаване на затворниците на ислямисткото движение, държани от Израел, и международна подкрепа за възстановяването на Газа.

Израел иска Газа да бъде "демилитаризирана" - нещо, което може да стане, ако Хамас се съгласи да сътрудничи за предаване на значителния си арсенал, но това е малко вероятно.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят