Израел и Ливан са на прага на официално обявена война

Израел и Ливан са на прага на официално обявена война

Израел е обяви в петък мобилизация на три хиляди военни от резерва като в същото време предупреди цивилното население да се евакуира от южен Ливан поради планирана широкомащабна офанзива, съобщи ББС.

Те ще бъдат използвани, за да запълнят недостига от войници в Западните покрайнини и ивицата Газа, а останалите части ще бъдат пренасочени към северната граница с Ливан.

До този момент Израел не успява да предотврати ракетния граничен обстрел от страна на групировката Хизбула, независимо от нестихващите бомбардировки , при което вече загинаха над 300 ливанци и е разрушена значителна част от инфраструктурата на страната.

За заплануваната офанзива предупреди израелският военен министър Амир Перец.

“Ние нямаме намерение да завземаме Ливан, но... ще го направим без да се замисляме два пъти”, каза той, цитиран от ББС.

Ливанският министър на отбраната Елиас Мур заяви, че ливанската армия ще влезе в сражение, ако Израел навлезе в страната. До този момент военните експерти коментираха острата криза в Близкия Изток като необявена война.

Израелската армия вече се сражава с Хизбула в Ливан и е подложила на масиран ракетен обстрел граничните зони. Експлозиите в горещите точки на страната са постоянни, има отцепени от останалия свят населени места като цивилното население е в голяма опасност, съобщава ББС.

Регионалната столица на Южен Ливан Седон се евакуира. Близо 28 000 души са струпани на малкото пристанище в града, което вече е опасно пренаселено. Кметът на града предупреди, че храната, водата и лекарствата са вече на привършване.

Израел продължи своята военна кампания с въздушни удари по 40 цели в Южен Ливан в ранните часове в петък. Ливанският премиер Фауд Синьора заяви, че убитите цивилни по последните 10 дни надхвърлят 330 души. В северен Израел обстрелът от страна на Хизбула продължи като са били ранени 15 души.

34 израелци са убити от началото на започналите преди десет дни бойни действия между Хизбула и израелската армия.

В петък сутринта два израелски щурмови хеликоптера Апачи са се сблъскали и катастрофирали в северната част на Израел, близо до Авивим, съобщи израелската армия. Единият пилот е загинал, а трима други са ранени, предаде СиЕнЕн.

Израелската армия твърди, че от 12 юли досега при въздушни удари е разрушила около половината от военната мощ на Хизбула. СиЕнЕн посочва, че няма независим източник, който може да потвърди това.

Лидерът на шиитската групировка Хасан Насралла обаче заяви пред арабската телевизия Ал Джазира в четвъртък, че израелските съобщения не са верни.

В призив до Съвета за сигурност на ООН генералният секретар на международната организация Кофи Анан настоя за незабавно прекратяване на вражеските действия, за да се предотвратят бъдещи жертви, да се облекчи хуманитарната помощ и да се даде шанс на дипломацията.

Израел отхвърля призивите за спиране на огъня, докато Хизбула не върне невредими двамата отвлечени израелски войници и не се отдръпне от северната граница на Ливан.

Ислямската групировка Хизбула е обявена за терористична в Съединените щати и Израел. Тя е поемала отговорността за редица терористични атентати, но същевременно поддържа интензивна мрежа за социални грижи в Ливан, а политическото ѝ крило е представено в ливанския парламент.

Южен Ливан бе близо две десетилетия под израелска окупация след инвазията от 1978 г., за да се създаде буфер срещу бунтовнически атаки. Израел се изтегли от страната през 2000 г. и това бе признато от ООН.

Споделяне

Още от Свят