Израел и Мароко се съгласиха да нормализират отношенията си

Джаред Къшнър

Израел и Мароко се съгласиха да нормализират отношенията си със споразумение, договорено с помощта на САЩ. По този начин Мароко става четвъртата арабска държава, предприела подобна стъпка спрямо Израел през последните четири месеца, предаде Ройтерс.

От август насам споразумение за нормализиране на отношенията с Израел постигнаха и Обединените арабски емирства, Бахрейн и Судан.

Като част от споразумението между Израел и Мароко американският президент Доналд Тръмп се съгласи да признае мароканския суверенните върху Западна Сахара, където от десетилетия има спор, противопоставящ Мароко срещу подкрепяното от Алжир отцепническо движение "Фронт Полисарио", което иска да установи независима държава на тази територия.

Тръмп потвърди постигнатото споразумение в телефонен разговор с краля на Мароко Мохамед Шести, каза висш американски служител.

Споразумението предвижда Мароко да установи пълни дипломатически отношения и да възобнови официалните контакти с Израел, да позволи транзитни полети, а също преки полети за и от Израел за всички израелци.

"Те незабавно отново ще отворят свои офиси за връзка в Рабат и Тел Авив с намерението да отворят посолства. И ще насърчават икономическото сътрудничество между израелските и мароканските компании", каза висшият съветник на Белия дом Джаред Къшнър.

"С тази историческа стъпка Мароко надгражда отдавнашната си връзка с мароканската еврейска общност, живееща в Мароко и по света, включително в Израел. Това е важна стъпка напред за народите на Израел и Мароко", каза Къшнър.

"Това още повече засилва сигурността на Израел, като същевременно създава възможности за Мароко и Израел да задълбочат своите икономически връзки и да подобрят живота на своите народи", заяви той.

Къшнър подчерта също, че нормализацията на отношенията между Саудитска Арабия и Израел е станала неизбежна.

"Аз действително мисля, че сближаването между Израел и Саудитска Арабия, пълната нормализация на отношенията между тях на този етап е неизбежна", каза Къшнър. Той обаче допълни, че "разбира се трябва да има силно лидерство на САЩ в региона, за да може тази нормализация на връзките между Израел и Саудитска Арабия да бъде постигната".

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?