Израел и палестинците подновяват мирните преговори

Израел и палестинците подновяват мирните преговори

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обяви, че Израел и палестинците са постигнали споразумение за подновяване на мирните преговори.

”Имам удоволствието да съобщя, че сме постигнали споразумение за преговори между израелци и палестинци. Това е забележителна крачка напред. Споразумението не е финализирано и затова не мога да дам подробности”, заяви Джон Кери, който е на посещение в Аман.

Кери разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху и се срещна с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, въпреки че тази среща първоначално не влизаше в програмата на посещението му в Близкия изток.

Новината бе приветствана от представителството на палестинския президент Махмуд Абас .

”Срещата на Абас с Джон Кери в неговия офис в Рамала в петък вечер постигна прогрес и благоприятства споразумението на база подновяване на преговорите”, заяви говорителят на президентството Набил Абу Рудейна.

Той допълни, че ”все още има специфични детайли, които трябва да бъдат разрешени”, без да уточнява точно какви.

”Скептицизмът и цинизмът продължиха много месеци, но сега четири години на дипломатическа стагнация са на път да приключат”, заяви израелският министър на правосъдието и главен преговарящ с палестинците Ципи Ливни.

Споразумението обаче бе отхвърлено от Хамас.

”Хамас отхвърля обявлението на Джон Кери и смята, че завръщането на палестинските власти към преговори с окупаторите е в разрез с националния консенсус”, заяви говорителят на Хамас, Сами Абу Зухри.

”Махмуд Абас няма законното право да представя палестинския народ”, добави той.

Споразумението бе посрещнато с  положителни коментари от Европейския съюз и ООН.

”ЕС би искал да благодари на държавния секретар на САЩ Джон Кери за неговата решимост да сближи двете страни”, заяви върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също приветства обявеното от Джон Кери споразумение. ”Генералният секретар е окуражен от това положително развитие и призовава и двете страни за покажат лидерски кураж и отговорност. ООН ще подкрепи всяка инициатива за постигане на мир в региона”, заяви говорителят на ООН, Мартин Несирски.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?