Израел и палестинците се съгласиха да се споразумеят до 2008 година

Израел и палестинците се съгласиха да се споразумеят до 2008 година

Президентът на САЩ Джордж Буш съобщи във вторник, че израелците и палестинците са се съгласили да положат всички усилия да постигнат мирно споразумение преди края на 2008 година, предаде ББС. Това се казва в общата политическа декларация на Израел и палестинската автономия, постигната по време на Мирната конференция за Близкия изток, която се провежда в момента в Анаполис, щата Мериленд.

На срещата в САЩ освен делегациите на Израел и палестинците, присъстват и представители на Саудитска Арабия и Сирия. Междувременно един човек беше убит по време на демонстрации в Западния бряг, насочени срещу конференцията.

Палестинските власти разпръснаха няколко протеста срещу срещата в САЩ, включително в Рамала и ивицата Газа.

По време на речта си пред делегациите от над 40 страни президентът Буш заяви, че иска да се намери мирно решение за Близкия изток преди да напусне поста си в началото на 2009 година. Той отбеляза, че целта - създаване на палестинска държава, която да съществува съвместно с Израел - няма да бъде лесно.

“Подобна държава би дала възможност на палестинци да живеят в свобода и достойнство. Подобна държава би дала възможност на израелците да постигнат нещо, към което се стремят от години – мирно съжителство със съседите”, заяви Буш.

“Мирното споразумение трябва да гарантира, че палестинците ще могат да обяват Източен Ерусалим за своя столица”, заяви от своя страна Махмуд Абас.

Първата сесия от преговорите между двете страни ще започне през следващия месец. В тях ще участват президентът на палестинската автономия Махмуд Абас, израелският премиер Ехуд Олмерт, външният министър на Саудитска Арабия Сауд ал-Файсад и сирийският зам.-министър на външните работи Файсал Мекдад.

Междувременно палестинската полиция, лоялна на президента Махмуд Абас, уби протестиращ, докато разпръскваше демонстрация срещу срещата в Анаполис, предаде АП.

Загиналият е бил член на Партията на освобождението, малка ислямистка група, която призовава към създаване на панислямска държава с мирни средства. Правителството на Абас забрани протестите срещу срещата в Анаполис. Няма данни за други смъртни случаи, въпреки че няколко души са били сериозно ранени.

Министърът на младежта и спорта Ашраф ал Аджрами каза, че има "заговор за нанасяне на ущърб на престижа" на правителството на Абас, докато той е във фокуса на общественото внимание. Аджрами допълни, че правителството "трябва да разследва събитията около инцидента".

Споделяне

Още от Свят