Израел и палестинците възобновяват мирните преговори след близо три години

Keри назначи нов специален пратеник в Близкия изток

Махмуд Абас

Израел и палестинците планират да възобновят мирните преговори тази седмица за първи път от близо три години след интензивни усилия от страна на държавния секретар на САЩ Джон Кери, съобщиха световните агенции в понеделник.

Разговорите трябва да се възобновят във Вашингтон в понеделник вечерта и да продължат и във вторник, като в тях ще участват висшите преговорни екипи на израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас.

 

"И двамата лидери са показали желание да вземат трудни решения. Благодарни сме за тяхното лидерство", посочва Кери в своя изявление.

 

Кабинетът на Нетаняху вчера разчисти пътя за възобновяване на преговорите, като одобри освобождаването на 104 палестински затворници.

 

Очаква се израелската страна да бъде представлявана от правосъдния си министър Ципи Ливни и Ицхак Молчо, а палестинската от главния преговарящ Саеб Ерекат и Мохамед Щайех.

 

Според високопоставен съветник на палестинския президент, цитиран от Ройтерс и агенция УАФА, целта на първата среща е да се разработи процедурен работен план за двете страни, който да им позволи да напреднат в преговорите през идните месеци.

 

Анализатори на Близкия Изток изразиха скептицизъм, че преговорите може да доведат до мирен договор. Въпреки това възобновяването им е рядък момент на добри новини за администрацията на Обама. Той се опитва да формулира политика, която да доведе до край гражданската война в Сирия и демократичния преход в Египет, отбелязва Ройтерс.

 

Не е ясно как САЩ смятат да преодолеят основните въпроси в спора за границите, бъдещето на еврейските селища на Западния бряг, съдбата на палестинските бежанци и статута на Ерусалим. 

 

В навечерието на срещата Джон Кери обяви, че ще номинира бившия посланик на САЩ в Израел Мартин Индик за специален пратеник на Вашингтон в Близкия изток.

 

Индик бе посланик на САЩ в Израел по времето на Бил Клинтън. Тогава той имаше ключова роля в провалилите се мирни преговори от Кемп Дейвид през 2000 г.

 

Индик ще замени на поста на специален пратеник Дейвид Хейл, който го заемаше временно.

 

Последният кръг от мирните преговори се провали през 2010 г. заради спор за израелското застрояване на окупираните палестински територии на Западния бряг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят