Израел има информация за планирани атаки срещу израелски туристи в Прага

Израел има секретна информация, че терористичната мрежа Ал Каида планира атаки срещу израелски туристи и срещу евреи в Прага, предаде Ройтерс, като се позова на източник от израелските служби за сигурност. "Неотдавна бе получено конкретно предупреждение за планове за нападение срещу евреи и израелски граждани в Прага", посочи източникът, без да даде повече подробности.

След атентатите в Кения в края на ноември израелското външно министерство предупреди за опасности при пътуване на израелски граждани в Етиопия, Еритрея, ЮАР, Кения и в някои части на Тайланд. Подобно предупреждение обаче не е било правено за Чехия, отбелязва АП.

Според говорител на министерството израелското разузнаване получава принципни сигнали за опасност в много части на света и би издало предупреждение за Прага, ако има сериозни основания за това. В декларация, публикувана днес в Интернет, Ал Каида заплашва занапред да нанася по-бързи и по-силни удари срещу САЩ и Израел по суша, въздух и вода.

Декларацията се приписва на говорителя на Ал Каида Сулейман Абу Гаит, който заедно с лидера на организацията Осама бин Ладен е в неизвестност, откакто САЩ предприеха военни действия срещу базите им в Афганистан.

Интернет сайтът, който и преди е публикувал изявления, свързвани с терористичната организация, редом с днешната декларация помества и снимка на Абу Гаит, която според АП е копирана от стар вестник.

Споделяне

Още от Свят

Трябва ли да се отворят ресторантите?