Израел към ЕС: Вече няма неутралност към Хизбула

Шимон Перес и Жозе Барозу. Сн. ЕПА/БГНЕС

Израелският президент Шимон Перес поиска от Европейския съюз да вземе мерки срещу ливанското шиитско движение Хизбула, за да не се позволи на "терористичното" движение да смята, "че всичко му е позволено".

 

"Вече няма неутралност спрямо Хизбула. Или трябва да бъде изключена, или да бъде разрешена", заяви Перес на пресконференция след среща с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в Брюксел.

 

САЩ и Израел настояват Европейският съюз да признае проиранското движение за терористична организация и подновиха призивите в тази посока, след като България свърза атентата в Бургас миналото лято с военното крило на Хизбула.

 

Друга страна членка на Европейския съюз, Кипър, съди в момента предполагаем член на ливанската групировка по обвинения в планиране на атаки срещу израелски цели.

 

"Хизбула се намесва във войната в Сирия без разрешението на ливанското правителство. Имаше 20 опита за атентати в Европа. Трябва да ги спрем! Защото тероризмът си е тероризъм" от страна на Хизбула", заяви израелският лидер.

 

Барозу от своя страна посочи, че определянето на ливанската групировка за терористична организация изисква внимателна оценка.

 

"Ние сме извънредно загрижени”, коментира Жозе Мануел Барозу.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят