Израел критикува Николай Младенов заради позицията му за Газа

Бившият външен министър видя вина и в израелците, и в палестинците за кризата

Николай Ненчев, сн. БГНЕС

Израел заяви, че пратеникът на ООН за Близкия изток Николай Младенов изопачава историята, ката казва, че строежът на еврейски селища е основна пречка пред постигането на мир с палестинците, съобщи Асошиейтед прес.

"Препятствието пред мира не е присъствието на евреи, които живеят на Западния бряг и Ерусалим от хилядолетия, а по-скоро неспирните усилия да се отрече тази историческа връзка и отказът да се признае, че евреите не са чужденци в Юдея", заяви говорителят на израелския премиер Бенямин Нетаняху Давид Кийс, използвайки библейското име на тези територии.

По-рано Младенов заяви, че разрастващият се строеж на еврейски селища в тези територии е едно от най-големите препятствия през постигане на израелско-палестинско мирно споразумение.

Палестинците искат тези територии за бъдещата си държава. По-голямата част от международната общност смята за незаконни еврейските селища на Западния бряг.

Пред Съвета за сигурност на ООН Младенов коментира, че политическите лидери на Израел и на палестинците продължават да спъват постигането на споразумение за мир, което отслабва изгледите за т.нар. решение с две държави.

Бившият български външен министър обясни, че незаконното строителство на еврейски селища и липсата на контрол от палестинската власт в Газа остават най-големите пречки по пътя към мира.

Младенов призова за "радикално преразглеждане на подхода към проблемите на Газа". Той посочи, че територията "остава в ръцете на екстремисти и зависи от външна подкрепа и хуманитарни помощи".

Николай Младенов призова също така Израел да престане да игнорира препоръките на близкоизточния квартет - Съединените щати, Русия, Европейския съюз и ООН, които имат за цел подновяване на преговорите с палестинците.

Той отбеляза, че в резултат на неконструктивните действия на израелците и палестинците все повече намалява броят на привържениците на решение с две държави както в Израел, така и в Палестина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят