Израел нанесе нови въздушни удари в Газа

Израел нанесе нови въздушни удари в Газа
Израелската авиация нанесе удари по няколко обекти в ивицата Газа. В резултат на нападението сградата на палестинското министерство на вътрешните работи е пострадала силно, съобщи в петък ББС.

По време на атаката е загинал един палестински боец. Това е първата жертва от началото на операцията на израелската армия във вторник.

Израел започна военна операция с цел освобождаването на пленения израелски военнослужещ - капрал Гилат Шалит.

Палестинците твърдят, че израелските ракети са улучили и сградата на групировката Фатах, която се оглавява от президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

Съобщава се и за сблъсъци на израелските специални служби с бойци в северната част на ивицата Газа, Израел обаче не потвърждава присъствието на собствени войски в този район.

Според  други сведения израелците са нанесли и нови удари по енергопреносната мрежа на север в ивицата Газа. Палестинската страна съобщава, че електрическата подстанция там е извън строя и много райони са останали без ток.

Израелците посочват, че електропроводите може да са били повредени от снаряд, изстрелян в отговор на ракетния обстрел.

Междувременно генералният секретар на ООН Кофи Анан предупреди за надвисващата хуманитарна криза в Газа. Той призова Израел да спазва международното хуманитарно право и да не причинява вреди на гражданската инфраструктура.

В интервю за египетския вестник “Ал Ахрам” египетският президент Хосни Мубарак е казал, че палестинската групировка Хамас се е съгласила да освободи пленения в неделя войник при определени условия.

“До момента израелската страна не е приела”, допълва Мубарак, без обаче да уточнява същността на палестинските условия.

Израелското правителство настоява капрал Шалит да бъде освободен без всякакви условия.

Египетските власти се опитват да преговарят за освобождението на палестинския войник от самото начало на кризата.

В четвъртък правителството на Израел заяви, че прекратява придвижването си към северната част на ивицата Газа, за да даде възможност да се намери мирно разрешение. Съобщено бе, че министър-председателят на Израел Ехуд Олмерт е взел това решение в отговор на молба от египетска страна, която е изявила желание да проведе преговори с Хамас.

Израелците продължават да държат осем члена от палестинския кабинет и повече от двадесет депутати от парламента.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?